cultura

Quadern de música

Calixto Bieito, prolífic, estrena el seu segon muntatge operístic en dues setmanes

L'espera eterna

A diferència de ‘Mahagonny', ‘Hanjo', de Toshio Hosokawa, és un dels treballs més excepcionals de Calixto Bieito

Ser prolífic és pos­si­ble. Ser ubic costa una mica més. Un hiperac­tiu Calixto Bieito ha estre­nat dos espec­ta­cles operístics amb poc més d'una set­mana de diferència, i el segon, la veri­tat, va ser molt millor que el pri­mer. El secret pot­ser rau en el fet que si el Maha­gonny vist a Gant era un reclam per a l'estil més típic i tòpic del direc­tor català, Hanjo, de Tos­hio Hosokawa, dema­nava (i acon­se­guia) una purga de la tendència més hiperbòlica de Bieito.

Es trac­tava de la seva pri­mera posada en escena d'un com­po­si­tor viu? La memòria em falla; en tot cas, no es trac­tava d'una estrena, sinó d'una nova pro­ducció d'un títol recent, creat a Ais de Pro­vença el 2004, i pre­sen­tat ara per la Tri­en­nal del Ruhr, el fes­ti­val ges­tat per Gerard Mor­tier, apro­fi­tant de manera ori­gi­nal el patri­moni indus­trial de la regió ale­ma­nya i que el 2011 tanca el cicle lide­rat per Willy Decker.

Con­ti­nuem, per tant, en el ter­reny de la relec­tura més que en el de la cre­ació estricta. Sigui com sigui, la suma de la trama, basada en una peça de tea­tre Nô de Yukio Mis­hima, al seu torn versió d'una història més antiga, amb la música de Tos­hio Hosokawa i la posada en escena de Bieito, ofe­reix resul­tats que tallen l'alè. Perquè, per si encara no ha que­dat clar, i a diferència de Maha­gonny, aquest ha estat un dels tre­balls més excep­ci­o­nals de l'exdi­rec­tor del Romea.

L'espai de la repre­sen­tació, la Gebläseha­lle, ubi­cada en un antic recinte siderúrgic, va afa­vo­rir una esce­no­gra­fia impac­tant, obra de Susanne Gschwen­der, una via de tren que es perd en la fos­cor, cre­uada per un arbre cai­gut, una via per on tran­si­ten dues ànimes per­du­des: Hanako, la geisha que espera el retorn de Yus­hio, l'home que la va aban­do­nar, i Jit­suko, fas­ci­nada per la seva història. Una potent il·lumi­nació reforçava el món oníric d'una Hanako que pre­fe­reix con­ti­nuar vivint en la seva fan­ta­sia, espe­rant, abans que reconèixer un Yus­hio que final­ment apa­reix: la seva mirada és morta, no com la del Yus­hio de la seva ment.

Amb les seves millors armes direc­to­ri­als, Bieito porta a l'extrem el tras­to­ca­ment men­tal dels per­so­nat­ges, amb la qual cosa el final asso­leix un grau d'emoció poètica encara supe­rior, amb Hanako i Itsuko allu­nyant-se per la via men­tre la música torna al mateix no res amb què havia començat.

La pro­xi­mi­tat amb els can­tants per­me­tia gau­dir encara més de la seva impli­cació dramàtica i vocal, sobre­tot d'una Kers­tin Avemo (Hanako) fora de sèrie: ges­tos, mira­des i movi­ments s'ali­a­ven a una veu d'extrema puresa i un cant d'una expres­si­vi­tat des­ar­mant. Excel·lent també la Jit­suko d'Ursula Hesse von den Stei­nen. I, quant a Georg Nigl, una pas­sat­gera fatiga vocal no va treure mèrits al seu Yos­hio.

Si una altra vir­tut hem de remar­car en aquest tre­ball magnífic de Bieito, seria la seva ade­quació a la par­ti­tura de Tos­hio Hosokawa, a les ona­des sono­res del com­po­si­tor japonès, que, des d'una superfície en apa­rença plana, van aga­fant embran­zida fins a esclats cataclísmics, ben menats per Garry Walker al cap­da­vant del con­junt Musik Fabrik. Van ser vui­tanta minuts de la millor òpera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.