cultura

Quadern de Música

La Fura dels Baus torna a triomfar a La Monnaie amb un magnífic ‘Oedipe'

Destí fangós

L'inici i el final de l'òpera d'Enescu constituïen dues de les imatges més captivadores dels últims mesos

El destí que ens encalça, ens limita, ens guia, ens con­di­ci­ona, ens sot­met, és com una gran taca de fang que ho enva­eix tot i mai no ens podem treure de sobre. Un fang que també envolta Èdip, con­dem­nat, només pel fet de néixer quan no tocava, a ser l'assassí del seu pare i l'espòs de la seva mare. La imatge del fang, ins­pi­rada en el ves­sa­ment de llot tòxic que l'any pas­sat es va pro­duir a Hon­gria, és un dels eixos de la nova pro­ducció de La Fura dels Baus, branca Àlex Ollé, un mun­tatge d'Oedipe que estre­nava La Mon­naie de Brus­sel·les dos anys després del sen­sa­ci­o­nal Le Grand Maca­bre de Ligeti que aviat arri­barà al Liceu.

Si l'impacte de l'òpera d'Enescu va ser un xic menor, la res­pon­sa­bi­li­tat no rau en l'equip lide­rat per Ollé i Valen­tina Car­rasco, amb els deco­rats d'Alfons Flo­res, el ves­tu­ari de Lluc Cas­tells i les llums de Peter van Praet. De fet, l'inici i el final cons­tituïen dues de les imat­ges més cap­ti­va­do­res entre les vis­tes a un esce­nari operístic als últims mesos. El teló mos­trava un gran fris a qua­tre nivells, com una por­ta­lada bar­roca, que en pujar, dei­xava veure jus­ta­ment aquest fris poblat de figu­res huma­nes, solis­tes i cor con­ver­tits en estàtues que pre­nen vida per salu­dar el nai­xe­ment d'aquest Èdip mar­cat a sang pel destí. Quan el fill i marit de Jocasta, al final del seu penós recor­re­gut vital, es recon­ci­lia amb si mateix, per fi es pot nete­jar el fang i diri­gir-se cap a una puri­fi­ca­dora llum blanca, men­tre les por­tes del deco­rat es tan­quen dei­xant a les gra­de­ries i a terra un munt d'estàtues d'argila, immòbils, espe­rant que la història torni a començar.

Ollé il·lus­tra amb gran eficàcia el lli­bret d'Edmond Fleg, amb alguna irònica picada d'ullet –Èdip expli­cant els seus trau­mes en un divan freudià– i una escena abra­ca­da­brant, la de l'esfinx, ter­ri­ble i amenaçadora sobre un avió de guerra nazi. Una gran part de l'impacte es devia a Marie-Nicole Lemi­eux, la presència vocal i his­triònica més potent del repar­ti­ment. De fet, si en alguns moments l'espec­ta­cle podia decaure una mica, part de la res­pon­sa­bi­li­tat raïa en les pròpies carac­terísti­ques de l'obra, a vega­des més estàtica que dramàtica, i, en espe­cial, en un cast irre­gu­lar amb un pro­blema al bell mig.

La intel·ligència musi­cal i la cura en el fra­seig esta­ven fora de dubte, però Die­trich Hensc­hel no tenia els recur­sos vocals ade­quats per afron­tar un paper exte­nu­ant com el d'Èdip, amb un greu insu­fi­ci­ent i pro­jecció limi­tada, la qual cosa, en una obra on la resta de per­so­nat­ges són satèl·lits al seu vol­tant, és un han­di­cap nota­ble: qui li va acon­se­llar el rol no li va fer cap favor.

El britànic Leo Hus­sain era, com al Ligeti, el direc­tor musi­cal i la seva lec­tura va arre­lar amb fer­mesa al segle XX una par­ti­tura on con­flu­ei­xen múlti­ples influències per crear una música inclas­si­fi­ca­ble: per molt que es pugui citar Strauss, Wag­ner, Debussy o Jana­cek, Oedipe no s'assem­bla a cap. Si el cor de La Mon­naie va assu­mir amb coratge una part de gran com­ple­xi­tat, l'orques­tra es va que­dar ben per sota del refi­na­ment de l'escrip­tura d'Enescu.

Aquest nou èxit de La Fura s'anun­cia com a copro­ducció amb el Colón de Bue­nos Aires, l'Òpera de París i el Liceu de Bar­ce­lona, aquest dar­rer sem­pre que les reta­lla­des no ho impe­dei­xin. Si les estre­tors pres­su­postàries obli­guen a renun­ciar a pro­pos­tes de qua­li­tat con­tras­tada, encara que siguin de risc, és que qui ho deci­deix té més estre­tors neu­ro­nals de les desit­ja­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.