cultura

El Cogul s'espera

Després d'invertir-hi 1,4 milions, el centre que aplega el conjunt de les pintures rupestres està inacabat i sense vigilància

És un cas únic, patrimoni de la humanitat, on es va pintar i gravar durant 8.000 anys

Des de fa un any i mig, la falta de finançament ha aturat l'acabament de la museïtzació del centre d'interpretació de la Roca del Moro (el Cogul, les Garrigues), que s'havia d'inaugurar a finals del 2010. El conjunt és propietat de la Generalitat i està gestionat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Descobert fa un segle, el del Cogul és un conjunt únic d'art prehistòric del llevant peninsular, el primer a Catalunya a ser declarat patrimoni de la humanitat el 1998. Amb una antiguitat de 10.000 anys, des del final del paleolític fins a l'època romana s'hi van pintar, conservar i afegir almenys les actuals 42 figures i 260 elements gravats. Ramon Viñas, expert en art prehistòric i investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) assegura: “És un cas singular, per l'indret planer on es troba, la multitud de figures femenines i l'abastament d'èpoques. Segurament era un santuari dedicat a la fertilitat.” Al Cogul se'ls pot distingir des del tipus de faldilla fins als pentinats. Estan acompanyades d'animals ja desapareguts a la zona i considerats divinitats, com el cérvol i els bous. “L'art llevantí és únic a Europa i el Cogul, un dels referents. A un altre país, ho cuidarien.”

El projecte de restauració, protecció i museïtzació va començar fa uns set anys. Fins ara, diferents administracions hi han destinat 1.475.000 euros. S'ha restaurat el conjunt rupestre, desviat la pista de terra que hi passava a tocar i aixecat l'edifici de visites. Ara està aturat, en espera que el govern decideixi transferir uns 700.000 euros de l'1% cultural del Segarra-Garrigues. Falta executar l'interior del centre d'interpretació i els serveis exteriors. Anna Garrido, coordinadora de jaciments del MAC, assegura que el Cogul és una “prioritat”. No obstant, l'alcalde, Jaume Mor, explica: “Tothom ens fa bona cara, però ja hem perdut ajuts cofinançats. Només que la Generalitat hagués avançat 100.000 euros, estaria acabat.” Mor tem que ara refacin el projecte per estalviar i perdin també l'ajut del Leader. Senyalitzat a la carretera i dins la ruta rupestre europea, Mor es passa “els caps de setmana excusant-me amb els visitants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.