cultura

Poesia

Àlex Susanna

‘Blitzkrieg'

Els atacs llampec d'Ernest Farrés Junyent

No hi ha cap mena de dubte que, d'ençà del seu pri­mer lli­bre, Cla­var-ne una al mall i l'altra a l'enclusa (1996), l'obra d'Ernest Farrés Junyent (Igua­lada, 1967) ha anat reve­lant-se com una de les més per­so­nals, interes­sants i sug­ge­ri­do­res del nos­tre pano­rama poètic. Si bé amb el que va dedi­car a Edward Hop­per (2006) va fer un pas enda­vant inqüesti­o­na­ble, bo i asso­lint una molt nota­ble pro­jecció inter­na­ci­o­nal amb sen­gles tra­duc­ci­ons a l'anglès i a l'italià, crec que és amb el seu dar­rer recull, Blitzk­rieg (Mete­ora), que aquest autor arriba a la plena madu­resa, que és com dir que estem davant del lli­bre on explota més i millor totes les capa­ci­tats tant del seu ima­gi­nari com de l'ins­tru­ment de què es val per afaiçonar-lo.

A Blitzk­rieg l'autor prac­tica a consciència l'atac llam­pec o sor­presa sobre l'ene­mic, és a dir, sobre qual­se­vol forma de poder –o dis­curs, o llen­guatge, o creença– que ens impe­deixi ser nosal­tres matei­xos. Davant les crei­xents difi­cul­tats per for­jar-se una iden­ti­tat en un món glo­bal domi­nat per les tec­no­lo­gies de la infor­mació, Ernest Farrés se sot­met a una extrema vigilància per detec­tar falles i cli­ve­lles per on s'esco­len o fra­cas­sen els nos­tres intents relapses.

Ras i curt, con­cep la pràctica de la poe­sia com a forma incle­ment d'autoanàlisi i alhora de vivi­secció del món que ens fa i desfà, i el vers com l'escal­pel més eficaç i efi­ci­ent per desen­tra­nyar qual­se­vol forma d'ali­e­nació. És, doncs, una poe­sia for­ta­ment ide­o­lo­git­zada que aspira, per para­do­xal que pugui sem­blar, a des­lliu­rar-se de qual­se­vol forma d'ide­o­lo­gia, i cada poema no és sinó la crònica d'aquest procés d'alli­be­ra­ment.

Com s'ho fa? Duent a terme atacs sor­presa i enves­tint qual­se­vol nucli temàtic –no li fa por pas­sar res per l'adreçador del vers, i en con­seqüència cada poema ens sorprèn amb qüesti­ons que mai no creuríem que pogues­sin abor­dar-s'hi– bo i con­cen­trant totes les for­ces en algun punt de la seva vul­ne­ra­bi­li­tat. Per exem­ple, com ho fa a La bata­lla de l'opinió pública fa molt temps que està per­duda: “És estra­nya la història / del meu país. És clar. / Un país que nosal­tres / ano­me­nem país / i a fora ho des­a­pro­ven [...] ha de por­tar una càrrega / de trau­mes impor­tant / que no ens ajuda a enten­dre'l / com es mereix.” Per això des­pista el lec­tor, i se l'endú per les bran­ques –és un mes­tre con­su­mat de la falsa digressió– abans de cla­var-li l'esto­cada final. Apa­rent­ment incon­nexa o cubista, aquesta és una poe­sia que cal saber enfo­car per tro­bar-hi el fil con­duc­tor i treure'n l'entre­llat.

Un joc prou seriós

En molts pas­sat­ges sem­bla juga­nera, sí, però només si accep­tem que es tracta d'un joc prou seriós: cada poema es fa i desfà davant la nos­tra oïda per­plexa, mos­tra traus i sécs i alhora cosits i pedaços. Anvers i revers, trama i ordit, tot for­mant una sola uni­tat d'un sen­tit molt més com­pacte del que en prin­cipi podríem pen­sar. La majo­ria de poe­mes, doncs, auto­re­trats direc­tes o indi­rec­tes des­pi­e­tats (aquí no ha cedit la seva veu a ningú més que ell), com ara el con­vin­cent Qua­ranta que es dedica el dia del seu ani­ver­sari.

Al cap­da­vall, el lec­tor per­cebrà en el vers tan escai­rat de Farrés un grau de con­ta­mi­nació pro­saica com a mínim des­con­cer­tant: poques vega­des hau­rem tro­bat un tal mes­tis­satge entre poe­sia i prosa, però val a dir que el vers en surt alta­ment reforçat i revi­ta­lit­zat. Lle­gint-lo recor­dem allò que va dir Fer­ra­ter: “La cosa real­ment diver­tida de l'ofici poètic és d'impo­sar una mètrica, de mar­car la llen­gua amb una dicció per­so­nal dura­ment defi­nida.” Això és el que fa de manera bri­llant i cor­ro­siva el nos­tre autor en aquest seu dar­rer recull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.