cultura

Atrapada en el temps

La noucentista Casa Masó s'obre avui al públic reconvertida en una casa museu visitable que permet retrocedir en el temps fins a principi del segle XX

Presència demà publica un reportatge dedicat a la renovada Casa Masó

“Avui és un dia defi­ni­tiu, perquè s'ha com­plert un somni. La casa que hem vis­cut durant cin­quanta anys ara passa a con­ver­tir-se en patri­moni ciu­tadà i és hora de recor­dar amb emoció els nos­tres avant­pas­sats. Hem acon­se­guit atra­par el temps i tor­nar així a la seva època. Reviure-la, en certa manera.” Així, amb aques­tes parau­les emo­ci­o­na­des i emo­ci­o­nants, els seus dar­rers pro­pi­e­ta­ris, Narcís-Jordi Aragó –pre­si­dent d'honor de la fun­dació– i Mercè Huerta, van voler donar per inau­gu­rada la Casa Museu Masó, una joia nou­cen­tista que, des d'avui, obre les por­tes.

D'aquesta manera, després de cinc anys d'obres que han permès retor­nar a la casa l'aspecte que tenia a par­tir del 1911, el visi­tant podrà recórrer les dife­rents estan­ces de la casa museu, que l'arqui­tecte gironí Rafael Masó va refor­mar per viure-hi, i retro­ce­dir en el temps. Només de cre­uar el llin­dar de l'entrada, el visi­tant se sent trans­por­tat a prin­cipi del segle XX, sen­sació que pren més forma a mesura que s'endinsa en un recor­re­gut per les dife­rents estan­ces (men­ja­dor, des­patx, cuina, cosi­dor, bany i habi­ta­ci­ons). Gràcies a l'afany del matri­moni per guar­dar totes les peces que hi havia a la llar de Rafael Masó, un pot apre­ciar amb tota mena de detall l'aura nou­cen­tista que des­til·la aquesta obra mes­tra de l'arqui­tec­tura que com­bina la deli­ca­desa de vitralls, fus­tes nobles, ceràmica i obres d'art.

Visi­tes guia­des

Les visi­tes a la casa museu són de caràcter guiat per a grups reduïts de vuit per­so­nes com a màxim, en hores pre­de­ter­mi­na­des. Per aquest mateix motiu també va recor­dar que és pre­fe­ri­ble que es reservi prèvia­ment, sigui a través del telèfon o per cor­reu electrònic. Per avui ja està total­ment ple i, segons el direc­tor de la Casa Masó, Jordi Falgàs, el ritme de reser­ves és bo i ja s'estan omplint els pri­mers dies. Falgàs també va apro­fi­tar l'ocasió per des­ta­car que aquesta fita no és un punt final, “sinó un punt d'arren­cada, perquè ara aquesta casa ha de créixer i con­ver­tir-se en un refe­rent de la història de l'arqui­tec­tura i l'art”.

Tot un refe­rent

L'alcalde, Car­les Puig­de­mont, va voler des­ta­car durant l'acte d'inau­gu­ració que la casa museu suposa “cul­mi­nar un somni com­par­tit, perquè es tracta d'un pro­jecte ambiciós per a la ciu­tat”. Tot espe­rant, com va dir, que d'aquí a poc temps una de les pre­gun­tes fixes a tot aquell que visiti la ciu­tat sigui: “Ja has visi­tat la Casa Masó?” I és que, segons l'alcalde, esde­vindrà un ele­ment de referència no només per a la ciu­tat, sinó també “català i inter­na­ci­o­nal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.