cultura

Morella digitalitzarà l'arxiu fotogràfic Pascual

Voluntaris col·laboraran en la digitalització de les 2000 plaques que es conserven de principis del segle XX

L'Ajuntament de Morella ha començat un important treball per a posar en valor un dels arxius fotogràfics més importants del País Valencià. Es tracta de les prop de 2000 plaques que es conserven del fotògraf José Pascual i dels germans Cruella. Estes instantànies van ser preses des de finals del segle XIX fins mitjans del segle XX.

La regidora Maria Rallo, afirma que “este arxiu és un gran tresor que té emmagatzemat l'Ajuntament de Morella i que cal recuperar-ho digitalment, per a conéixer tota l'obra que es conserva —moltes fotografies estan inèdites— i poder posar-ho en valor”.

La tasca de digitalització és costosa, debut a l'extremat compte que cal tindre al manipular les distintes plaques. Per això, el consistori obri la possibilitat de col·laboració a voluntaris que estiguen interessats per la història, la informàtica o la fotografia. Aquest treball també s'està realitzant amb la col·laboració de l'empresa 4 colors, que ha cedit l'escàner temporalment.

José Pascual

Redacció

José Pascual (Morella, 1894-1960) és un dels primers fotògrafs professionals de la ciutat. Va començar a treballar cap a 1910 i és deixeble de la família de pintors Cruella, els primers que fotografien la ciutat, abans de la tercera guerra carlina.

Pascual treballa el retrat, però també el paisatge, l'inventari d'edificis i obres d'art, com el reportatge periodístic o festiu. Va treballar professionalment en distints mitjans de comunicació i va participar activament en el món cultural.

Les fotografies de José Pascual tenen una gran importància per a conéixer més a fons la història de la comarca dels Ports. L'arxiu fotogràfic, la biblioteca i el seu estudi va ser adquirit als hereus per l'Ajuntament a principis dels 90 i posteriorment la família ha anat completant este fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.