Revista
Una llarga i digna trajectòria
L'Aiguadolç és una revista, d'aparició anual, editada per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta i dirigida per Antoni Prats, dedicada sobretot a la producció literària valenciana en llengua catalana. Cadascun dels 39 números editats fins ara inclou un ampli dossier sobre un tema o un autor. Entre altres, n'han dedicat a Enric Valor, al teatre de Rodolf Sirera, a la poesia de Joan Fuster, a la narrativa de Joan F. Mira, als 40 anys de vida literària de Josep Piera, o en homenatge a Vicent Andrés Estellés, Isabel-Clara Simó, Maria Beneyto i Lluís Alpera, per posar noms coneguts. També han programat propostes tan suggeridores com establir comparacions entre les lletres alemanyes i italianes amb les catalanes, el feminisme i la narrativa catalana, la literatura sobre la conquesta de València, els diaris, dietaris i memòries, etcètera. En el darrer número s'han centrat en la literatura infantil i juvenil al País Valencià.
Josep Antoni Fluixà ens descriu un panorama que qualifica de recent, amb uns precedents que no van més enllà dels anys vint del segle passat i amb un esclat durant la República. Tracta especialment els períodes de 1970 a 1982 com el temps inicial de la literatura infantil i juvenil actual, el de 1982 a 1990 com el de la implantació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, i clou repassant el període del 1990 a l'actualitat, valorant l'obra dels autors més significatius (entre els gairebé 200 escriptors) i el paper cabdal de les editorials. Qualifica la poesia dirigida a infants i joves de gènere en auge i del teatre en distingeix la representació i l'edició. Conclou afirmant: “La literatura infantil i juvenil valenciana ha aconseguit un nivell mitjà de qualitat equiparable a la de qualsevol altra literatura del nostre entorn escrita en una llengua amb condicions socials més favorables.”
La novel·la juvenil d'ambientació històrica és tractada per Josep Millo i Vallès. Diego Gómez considera una aposta necessària els llibres de no ficció i l'assaig juvenil. Dos autors són tractats amb deteniment: Enric Lluch d'Algemesí és entrevistat per Beatriu Tortosa i l'obra poètica de Maria Dolors Pellicer és objecte d'un acurat estudi de Pilar García Aparicio. Altres temes tractats respectivament per Anna Ballester, Àfrica Ramírez Olmos, M. Dolors Pellicer, Meritxell Donyate i Empar Talens són: la narrativa de tradició oral, la il·lustració dels llibres, l'animació a la lectura al País Valencià, la traducció de literatura infantil i juvenil i la contribució de Víctor Peris (1951-2010) a la Didàctica de la Llengua i a la Literatura Juvenil. Tanca aquest volum una suggestiva i deliciosa petita mostra de poesia europea contemporània per a infants, presentada i traduïda per Miquel Desclot.
L'Aiguadolç és, en fi, una revista d'una trajectòria temporal remarcable, a tenir present per copsar sobretot la literatura generada al País Valencià.