cultura

Barra

Demà: Cardar

El poder fa les lleis, i qui les trans­gre­deix té barra. Té barra qui es pre­senta a un sopar sense que el con­vi­din, té barra qui es cola en un con­cert sense entrada, té barra aquell qui s'apro­pia un espai que no és seu, aquell qui fa ús d'allò a què no té dret. La barra pot ser con­seqüència de la mala fe, però també de la ignorància. Té més pro­ba­bi­li­tats de tenir barra aquell que no té ingres­sos fixos, que sol ser el que té menys experiència en els usos soci­als, és a dir, el jove. També, per altres raons, l'estran­ger, el pobre, el mar­gi­nal, qual­se­vol ene­mic –volun­tari o no– de les con­ven­ci­ons.

Expres­si­ons com “quina barra” s'asso­cien a un sec­tor deter­mi­nat de la soci­e­tat: els con­ser­ges de la zona alta, els mem­bres de l'Opus Dei, les veïnes menopàusi­ques que es neguen a tor­nar la pilota que ha cai­gut al seu jardí, els mes­tres que apa­rei­xen als lli­bres de Roald Dahl i en gene­ral tot de per­so­nat­ges mal­hu­mo­rats que sem­blen satis­fets de ser-ho, com el major­dom d'El que queda del dia.

En sen­tit estricte, la paraula barra és una manera vin­tage de desig­nar les mandíbules que ja apa­reix a la crònica de Jaume I. “La mandíbula infe­rior sor­tida és sovint pròpia d'homes audaços o passa per ser-ho”, explica Joan Coro­mi­nes. Les pen­ques –o sigui, les gal­tes– són pròximes a la barra, tant en sen­tit propi com en sen­tit figu­rat. Totes aques­tes parau­les fun­ci­o­nen com a subs­tan­tiu vin­tage: “ets un barra”, “és que ets un gal­tes”, “però mira que arri­bes a ser pen­ques”. La vita­li­tat de la forma ha ori­gi­nat l'adjec­tiu bar­rut-uda, uti­lit­zat pel capità Had­dock. Són expres­si­ons que apa­rei­xen amb natu­ra­li­tat en la lite­ra­tura vin­tage del segle vint, de Josep Pla a Pere Cal­ders pas­sant per Mont­ser­rat Roig. Actu­al­ment se'n ser­vei­xen Enric Casas­ses, Jordi Lara i Esteve Mira­lles, entre d'altres.

Entre el jovent, l'ús de la paraula barra no té el mateix valor metafòric. Es parla de la barra

LA CITACIÓ

“La meva cunyada té una barra que no se l'acaba”
‘La dona veloç', Imma Monsó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.