cultura

Crítica

clàssica

Envoltats d'encant

Camille Saint-Saëns va dir de la Sonata núm. 1 per a violí i piano de Fauré que ho tenia tot per seduir: la novetat de formes, la recerca de modulacions, les misterioses sonoritats, l'ús dels ritmes més imprevistos. Hi afegia que d'aquests elements se'n desprèn l'encant que envolta tota l'obra. Quan, al final del seu concert a Torroella, la violinista alemanya (però resident des de fa temps a Paris, on cultiva una especial estima pels músics impressionistes francesos) Isabelle Faust i el pianista rus Alexander Melnikov van oferir aquesta peça, la sensació va ser que estàvem envoltats d'encant: pel del repertori escollit i pel de la manera d'interpretar-lo. Un encant que, com el de tantes coses belles, semblava fet amb una matèria fràgil, escàpola, imprecisa.

Aquesta percepció encara podia haver-se fet més intensa amb les obres, totes per a violí i piano, interpretades abans (la Sonata núm. 3 de Debussy; la Sonata núm. 2, també de Fauré, i els inquietants Mites, de Szymanowski), en la mesura que, en elles i de manera particular en la del compositor polonès, la tonalitat es dilueix sense perdre's.

Podria dir-se que Faust, que desplega el seu talent des de les Partites de Bach que ha enregistrat recentment fins a la música contemporània de Helmut Lachenmann, i Alexander Melnikov van acabar pel principi: la Sonata núm. 1 de Fauré, amb molta influència romàntica, va ser composta el 1877, uns quaranta anys abans de les tres restants. O també es podria dir a la inversa: que van començar pel final amb la peça de Debussy, que va ser l'última de compondre's, l'any 1917, poc abans de la mort del seu autor. Tant se val. El programa va ser d'una
coherència extrema, de manera que semblava
que totes les obres ressonaven entre elles. Amb la propina, van fer un bonic salt en el temps amb l'esplèndid Nocturn per a violí i piano, de John Cage.
Però, de fet, el salt només era de trenta anys. El músic nord-americà encara no s'havia obert a l'atzar
i en la peça s'hi pot sentir una certa influència impressionista, potser de Satie.

Isabelle Faust (violí) i Alexander Melnikov (piano)
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, 7 d'agost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.