Sense cultura

D'ARA. I. D'AQUÍ

jaume vidal

La veritat és enganyosa

Joan Fontcuberta forma part dels artistes catalans d'abast internacional. Cal creure'ns el nostre art

No fa gaire, en aquest diari, Montse Fri­sach, Maria Palau i jo mateix vam escriure un arti­cle amb motiu del pri­mer any de la mort de Tàpies en què fèiem una sèrie de refle­xi­ons sobre l'art i els artis­tes cata­lans con­tem­po­ra­nis. Més o menys la cosa venia a dir que en tenim de molt bons però que no ens ho cre­iem prou. Cita­ven Joan Font­cu­berta (Bar­ce­lona, 1955) entre el gra­pat de cre­a­dors de dife­rents regis­tres que tenim. De la reflexió en deduíem que hem de creure més en el nos­tre poten­cial.

Els suecs ens van donar una lliçó la set­mana pas­sada en expli­car a tots aquells que encara no ho sabien que Joan Font­cu­berta és un artista de pri­mera línia inter­na­ci­o­nal. Li van donar el premi Has­sel­blad, un dels més pres­ti­gi­o­sos en el seu camp. Com diu el tòpic, l'Oscar de la foto­gra­fia. L'endemà de fer-se públic el guardó a Bar­ce­lona, un cop s'havia recu­pe­rat una mica del tras­bals del dia ante­rior, l'espe­rava una altra jor­nada moguda amb la inau­gu­ració a la gale­ria Àngels Bar­ce­lona d'una mos­tra amb mate­rial nou i pri­me­renc. Les pri­me­res decla­ra­ci­ons que em va fer aquell dia cla­ri­fi­quen molt la idea que per ser un gran artista no només cal talent: “Quan t'aca­ben de donar un premi el que cal és ser generós. La cre­ació no es pro­du­eix en el buit, és una cons­tel·lació de diàlegs. He après d'altres artis­tes, del comis­sa­ris, dels gale­ris­tes i del públic.” Molta veri­tat per a un artista que ha estat espe­ci­a­lista de jugar amb la men­tida i amb la idea dels límits entre la rea­li­tat i ficció. De fet, i per això crec que els suecs l'han pre­miat, ha estat cap­da­van­ter d'un gènere que ha tin­gut un gran desen­vo­lu­pa­ment en el camp cine­ma­togràfic: el docu­men­tal de ficció.

Aquest joc de fic­ci­ons és la manera que ha tin­gut l'artista d'apro­par-nos a la rea­li­tat. Una rea­li­tat que en el fons no exis­teix, perquè tot té a veure amb les per­cep­ci­ons. El que és més sin­gu­lar del seu tre­ball és que ho fa des de la foto­gra­fia, un mitjà que al llarg del temps s'ha con­si­de­rat com el més fide­digne tes­ti­moni de la rea­li­tat. Font­cu­berta uti­litza tota la tec­no­lo­gia al seu abast, la qual cosa posa de relleu que la mani­pu­lació és tan real com la rea­li­tat que crea. Un joc d'embo­lics? No. Tot el dis­curs de Font­cu­berta acaba posant al des­co­bert veri­tats con­tun­dents com que la men­tida domina la nos­tra vida.

Però a banda d'aquest aspecte trans­cen­dent n'hi ha un altre que encara ho es més. Tot el seu tre­ball està impreg­nat de sen­tit de l'humor, d'iro­nia, de joc, de fer de la cre­ació no només una forma d'explo­ració sociològica, sinó una forma de gau­dir. Joan Font­cu­berta sap riure molt de la seva seri­o­si­tat.

Ficcions
Ficcions (vista guiada) és l'exposició que presenta Joan Fontcuberta a la galeria Àngels Barcelona (Pintor Fortuny, 27. Barcelona), on mostra treballs recents i altres de principis dels vuitanta. Clavegueram i espais industrials solitaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.