cultura

Romànic amagat

La retirada de la còpia d'escaiola del Pantocràtor fa emergir restes de la pintura original. La còpia dels anys 60 es quedarà a la vall de Boí un cop restaurada

Les restes originals que han aparegut s'integraran en el sistema de projecció virtual

Els tre­balls per nete­jar el fron­tal i els late­rals de l'absis de l'església de Sant Cli­ment de Taüll estan dei­xant al des­co­bert, com s'havia pre­vist, res­tes del Pan­tocràtor romànic ori­gi­nal, tras­lla­dat als anys 20 del segle pas­sat cap a Bar­ce­lona, on es troba expo­sat al Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya (MNAC). Les res­tes ori­gi­nals han apa­re­gut dar­rera de la capa d'emblan­qui­nat que es va posar als anys 60 per col·locar-hi la còpia d'esca­iola del pin­tor Ramon Millet que ha estat expo­sada dins de l'església durant els dar­rers 50 anys.

La reti­rada de la còpia de Millet i la neteja de l'absis es va començar a fer el mes de març amb l'objec­tiu de dei­xar tota la paret nua i neta i poder-hi pro­jec­tar, lla­vors, una imatge vir­tual del Pan­tocràtor ori­gi­nal del MNAC. Segons han expli­cat fonts del Depar­ta­ment de Cul­tura a aquest diari, les tro­ba­lles de res­tes ori­gi­nals no han atu­rat en cap cas el calen­dari pre­vist i aquest estiu ja es podrà con­tem­plar el Pan­tocràtor de Taüll in situ gràcies a la pro­jecció digi­tal.

Les res­tes que han apa­re­gut són alguns traços de dibui­xos ini­ci­als i res­tes de les capes pro­fun­des de la pin­tura romànica ori­gi­nal. Quan a l'any 1920 es va reti­rar la pin­tura ori­gi­nal de l'església, no es van arren­car totes les capes del con­junt, i a sobre d'elles s'hi va apli­car lla­vors una capa d'emblan­qui­nat que les ha man­tin­gut ocul­tes. Fins ara. També, segons han expli­cat a l'agència ACN els tècnics que tre­ba­llen aquests dies en la neteja i res­tau­ració del con­junt, han que­dat al des­co­bert tres fines­tres i pin­tura pri­migènia ante­rior al 1123, data que apa­reix en l'obra.

Les tres fines­tres han apa­re­gut a la part inte­rior de l'absis i estan rela­ci­o­na­des amb les que ja es conei­xien que estan situ­a­des a la part exte­rior. Gràcies a la reti­rada de la capa d'emblan­qui­na­ment que la tapava, ara se sap no només que exis­tei­xen, sinó que han apa­re­gut poli­cro­ma­des.

Les mos­tres de pig­ments d'aques­tes res­tes ori­gi­nals dona­ran ara nova infor­mació sobre el mate­rial i les tècni­ques uti­lit­za­des pels arte­sans romànics de l'època. L'obra del Pan­tocràtor de Taüll, d'autor anònim, s'atri­bu­eix al Mes­tre de Taüll, que podria haver estat un dels grans autors del romànic en esglésies piri­nen­ques cata­la­nes i occi­ta­nes durant el segle XII.

Les res­tes que ara han estat des­co­ber­tes seran trac­ta­des per tal de con­so­li­dar-les i fixar-les, i que­da­ran inte­gra­des en el nou absis i en les futu­res pro­jec­ci­ons vir­tu­als que s'hi faran.

A més de les peti­tes res­tes que ara han apa­re­gut, a les parets de l'església de Sant Cli­ment de Taüll ja n'hi havia d'altres, de res­tes ori­gi­nals, que en el seu dia no es van tras­lla­dar a Bar­ce­lona. Algu­nes d'elles van que­dar fa mig any a la vista, quan es va reti­rar una biga de fusta dar­rera de la qual encara hi havia res­tes de la pin­tura ori­gi­nal. D'altres es van des­co­brir tres anys enrere, arran d'unes exca­va­ci­ons a peus de l'absis, i l'any 2000, les figu­res de Caín i Abel en una columna late­ral de l'absis.

Totes aques­tes por­ci­ons del fresc romànic ori­gi­nal que­da­ran inte­grats en el sis­tema de pro­jecció sobre el qual està tre­ba­llant el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat i que estarà enlles­tit a l'estiu. La pro­jecció con­sis­tirà en la repro­ducció sobre l'absis i les parets late­rals d'una imatge digi­ta­lit­zada mit­jançant tècni­ques de map­ping, que per­me­ten fer-ho sobre superfícies irre­gu­lars en tres dimen­si­ons i amb uns efec­tes d'il·lumi­nació, tex­tura i rea­lisme que tenen en compte els porus, esquer­des i relleus de la pedra sobre la qual es pro­jecta. El pro­jec­tor tri­di­men­si­o­nal neces­si­tarà de diver­sos focus que que­da­ran fora de l'abast de la vista del públic. Segons va dir el con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, quan es va pre­sen­tar el pro­jecte el mes de març, el resul­tat serà gai­rebé tan rea­lista com tenir l'ori­gi­nal a l'església.

La còpia, a la vall de Boí

Aquesta ope­ració de subs­ti­tució de la còpia del Pan­trocràtor per una pro­jecció vir­tual sobre les parets ori­gi­nals de l'església es fa per una import de 390.000 euros, que aporta ínte­gra­ment La Caixa a través del pro­grama Romànic Obert que impulsa l'obra social d'aquesta enti­tat finan­cera amb el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat. El motiu prin­ci­pal ha estat la degra­dació de la còpia de Ramon Millet als anys 60, perquè pre­sen­tava ja unes pri­me­res esquer­des i hi havia el dilema de res­tau­rar-la o can­viar-la. S'ha optat per la segona opció. La còpia, que ja ha estat reti­rada, es res­tau­rarà igual­ment, i serà ins­tal·lada de nou a la vall de Boí. L'alcalde, Joan Pera­lada, va anun­ciar a través de l'agència ACN que l'obra anirà a l'edi­fici del Molí, de pro­pi­e­tat muni­ci­pal. Amb tot, Pera­lada no aban­dona el vell somni del muni­cipi, de tor­nar a tenir l'ori­gi­nal del MNAC de nou a la vall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.