la crònica

Vuit-centes quaranta

«Segur que quan sur­tis no podràs xiu­lar-la perquè no la recor­daràs, és una par­ti­tura molt poc engan­xosa.»

L'adver­ti­ment me'l fa l'Oriol Pon­satí-Murlà diu­menge al mig­dia, quan li fal­ten una mica menys d'un cen­te­nar de les 840 repe­ti­ci­ons de les Vexa­ti­ons d'Erik Satie, l'últim tram d'una pro­esa que fins ales­ho­res ningú, que se sàpiga, ha asso­lit en aquest país.

A aque­lla hora ja en fa divuit que Pon­satí-Murlà és davant del piano, ves­tit amb una gel·laba fosca d'una rat­lleta fina –«no vaig dis­fres­sat, és que així la gibre­lleta queda més dis­si­mu­lada», em diu sense dei­xar de tocar–. Quan la par­ti­tura exi­geix única­ment la uti­lit­zació d'una mà, prem una pilota de goma amb l'altra, per desen­tu­mir. Damunt del piano hi té un got amb beguda, un altre curull de caca­uets salats i una cigar­reta embo­li­cada a mà.

A la paret, prop del piano (un impo­nent Steinway & Sons que ha pogut tocar tot­hom qui ho ha dema­nat durant aquest mes de juliol a la nau Côclea de Cama­llera, on té lloc el con­cert) hi penja una còpia gegant de la par­ti­tura de Satie, coro­nada amb la maleïda ano­tació: «Pour se jouer 840 fois de suite ce motif, i sera bon de se préparer au préala­ble, et dans le plus grand silence, par des immo­bi­lités sérieu­ses.» Just davant, un faris­tol amb dos lli­bres. Un és UH, el poema d'Enric Casas­ses que el mateix autor ha lle­git en aquest espai el dia abans, acom­pa­nyant el pia­nista durant unes hores. L'altre és Quiet, de Màrius Serra, en home­natge pòstum al seu fill Llu­llu, pro­ta­go­nista del lli­bre, mort diven­dres.

A quarts de dues a la nau Côclea de Cama­llera, hi som una desena de per­so­nes. M'expli­quen que hi ha hagut moments de tot, amb una iti­nerància per­ma­nent de gent entrant i sor­tint del petit local i una punta d'assistència al ves­pre i a la nit. Escol­ten, sen­ten, entren, sur­ten, par­len, tran­si­ten, s'hi estan. Hi veig lle­gir els dia­ris del dia, fer una becaina i estar a punt d'aca­bar El vene­dor d'ànimes d'Iréne Nemi­rovsky. Hi ha temps per a tot, fins i tot de sub­mer­gir-se en la repe­tició i repe­tició i repe­tició.

A la una i trenta-set minuts del mig­dia l'intèrpret gira, imper­tor­ba­ble, el dar­rer full de l'últim dels nou lli­brets, vuit de cent pàgines, un de qua­ranta, que van fent piló damunt d'una cadira. Resta el colofó final: els tres movi­ments en silenci de John Cage que Pon­satí-Murlà marca amb qua­tre sonors cops de tapa de piano. Les Vexa­ti­ons són fini­des. Vint hores, gai­rebé. Aplau­di­ments i abraçades. A fora, una orques­tra de ciga­les con­ti­nua, des del bosc pro­per, l'acom­pa­nya­ment que no ha ces­sat mai. Pujo al cotxe i provo de xiu­lar la melo­dia que he escol­tat durant dues hores. Té bemolls, la cosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.