Territori

que. bueno. que. viniste

JORDI BORDES

El teatre iberoamericà fora de Buenos Aires

El festival Temporada Alta amplia la presència de companyies contemporànies iberoamericanes per mostrar que hi ha talent, recerca i creació més enllà de la prolífica capital argentina, Buenos Aires

Cada cul­tura es fa seu l'art, la manera d'expres­sar unes emo­ci­ons i unes refle­xi­ons que són comu­nes perquè tenen l'arrel en la huma­ni­tat. Si fins fa poques dècades el tea­tre sem­blava moure's abas­se­gant per allà on pas­sava (i tenyint-lo de la forma tea­tral del moment), avui és més fàcil arri­bar a un tipus d'arts escèniques més soter­ra­des, que tre­ba­llen en direc­ci­ons a vega­des opo­sa­des a la forma tea­tral que s'imposa. És en aquesta topada que apa­rei­xen les noves for­mes dra­matúrgi­ques. Si fa cosa d'una dècada sovint aques­tes noves for­mes esta­ven d'esquena al públic, ara hi ha una gran vari­e­tat de pro­pos­tes que pre­te­nen dir la veri­tat del text (o aquesta és la seva intenció, si més no) tenint molt clar que s'ha d'atra­par l'espec­ta­dor amb ele­ments con­tem­po­ra­nis, com ara un text amb intriga, per­so­nat­ges amb espais no defi­nits o amb con­tra­dic­ci­ons, fets quo­ti­di­ans, dra­matúrgia frag­mentària amb can­vis d'espais (men­tals o físics) i, si pot ser, que, en posar-los sota la lupa de l'esce­nari esde­vin­guin exem­ples de la con­dició humana, sem­pre per­se­guint una mena d'encant (encara que sigui un art pobre i vol­gu­da­ment lleig). Bue­nos Aires ha pas­sat a ser, a través de Vero­nese, Daulte, Tol­cac­hir, i ara Romina Paula (Fauna, 22 de novem­bre, Coma Cros) i Mari­ano Pen­sotti (Cine­as­tas, 24 de novem­bre, Coma Cros), un dels cen­tres de gra­ve­tat de la veri­tat tea­tral mun­dial. Segons el direc­tor del fes­ti­val, Sal­va­dor Sunyer, és jus­ta­ment el cen­tre euro­peu (Brus­sel·les, Ale­ma­nya). Bue­nos Aires no va néixer del no-res. Hi ha una llarga tra­dició i uns tea­tres comer­ci­als immen­sos que demos­tren la fide­li­tat del públic argentí a l'espec­ta­cle en directe. Evi­dent­ment, com­pa­nyies com ara Los Lut­hi­ers o les posa­des en escena clàssi­ques (majo­ritària­ment del tea­tre clàssic euro­peu) han permès que els actors tre­ba­llin, en clau arte­sa­nal, i creïn nous mun­tat­ges per al seu crei­xe­ment com a actors (i, pos­si­ble­ment, com a per­so­nes). L'incon­for­mista Ricardo Bartís és el pare artístic, tot i que no els vol reconèixer com a fills, d'una gene­ració que ha escla­tat a Europa, gràcies en molt bona part a la insistència del Tem­po­rada Alta.

Les peces vis­tes fins ara apun­ten en tres direc­ci­ons diver­gents. Per una banda, en l'adap­tació, a la bra­si­lera, d'un text psi­cològic, com és La Srta. julia, d'August Strind­berg. Julia, de Chris­ti­ana Jatahy, navega entre el tea­tre i la tele­visió, i con­ver­teix l'esce­nari en un plató, la qual cosa per­met veure el detall en pri­meríssims pri­mers plans i, en oca­si­ons, s'alterna per la imatge mig ama­gada, com l'acte sexual que Jatahi deci­deix mig mos­trar, tot i que el reserva en un racó man­te­nint una certa inti­mi­tat. La peça també dia­loga entre l'actor i el per­so­natge. Hi ha una volun­tat per con­fon­dre els rols, cosa que fa con­ver­tint el càmera en el pare (que és el que ha rodat la Julia de nena, al jardí, per exem­ple). Sem­bla que Jatahy repe­tirà l'edició vinent.

Mont­ser­rat és un nou tre­ball de Lagar­ti­jas Tira­das al Sol (ja hi van ser el 2011 amb El rumor del incen­dio). L'obra inves­tiga la rea­li­tat i la ficció, i per­ver­teix el tea­tre docu­ment amb un aire novel·lesc. En pri­mera per­sona, resulta creïble, per molt increïble que es plan­tegi la no mort de la mare i la peripècia per poder retro­bar-la. Final­ment, la set­mana pas­sada, el Pequeño Tea­tro de Moron­danga va tren­car l'espai i la bar­rera amb el públic a Bien­ve­nido a casa, una peça fan­ta­si­o­sa­ment tràgica i fosca que, en canvi, genera ten­dresa i com­pli­ci­tat. Com els mexi­cans de Lagar­ti­jas... tre­ba­llen com a cre­ació col·lec­tiva, tren­cant les jerar­quies. Ben dife­rent del cri­teri de Jatahi, que neces­sita la meti­cu­lo­si­tat i alhora la impli­cació de càmera i actors. Cal saber més del nou tea­tre ame­ricà!

Un pont
El Festival Temporada Alta reivindica la seva capacitat de ser l'aparador de la nova dramatúrgia iberoamericana a Europa i, alhora, oferir propostes de la dramatúrgia catalana (i europea) per enamorar el públic de l'altra banda de l'oceà Atlàntic.
De cine
Les propostes argentines d'aquest any indaguen en la frontera entre el teatre i el cinema. Romina Paula torna amb un nou treball que juga amb una actriu que vol portar la seva vida al cinema. Una nova ocasió per posar a prova la capacitat d'interpretació d'uns actors que, sense res, ho ensenyen tot. Pensotti insisteix en el paradigma entre realitat i ficció i alhora entre teatre i cinema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.