DOP Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya. fruits de la terra

De llet fresca del Pirineu

Eliminada la vinya per culpa de la fil·loxera, les valls i riberes de la serra del Cadí van convertir-se en la font d'alimentació d'una incipient indústria de bestiar boví que, amb el temps, ha donat lloc a un formatge amb personalitat i reconegut des del 2000 amb la denominació d'origen protegida.

Fins a la plaga de la fil·loxera, l'Alt Urgell i la Cer­da­nya eren comar­ques agrícoles, dedi­ca­des sobre­tot a la vinya. La devas­tació pro­vo­cada per aque­lla plaga va recon­duir l'acti­vi­tat cap a altres vies. Una de les que van fer forat va ser la cria de bes­tiar boví: en un prin­cipi per pro­duir carn. Però de seguida la llet es va con­ver­tir en el pro­ducte més ren­di­ble. I el for­matge, un dels seus deri­vats més prin­ci­pals, ela­bo­rat pri­mer de manera força arte­sa­nal, ha aca­bat con­ver­tint, sobre­tot a par­tir dels anys cin­quanta del segle pas­sat, aques­tes dues comar­ques de mun­ta­nya en el bres­sol d'un for­matge amb per­so­na­li­tat, reco­ne­gut, l'únic de Cata­lu­nya que gau­deix d'una deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­gida (DOP).

És un for­matge per a tots els públics: de gust suau, tex­tura ten­dra i cre­mosa, aroma dolça, amb un gust que es manté al pala­dar de manera agra­da­ble, sense estridències. S'ela­bora a par­tir de llet de vaca de raça fri­sona. Es recull cada dia de cen­te­nars d'explo­ta­ci­ons lle­te­res de l'Alt Urgell i la Cer­da­nya, i es trans­porta a les ins­tal·laci­ons de la Coo­pe­ra­tiva Cadí de la Seu d'Urgell, on se sot­met a un procés d'homo­geneïtzació i pas­teu­rit­zació. D'allà passa als tancs de qua­llar, on es pro­vo­carà la seva coa­gu­lació, amb fer­ments làctics, durant 30 minuts a tem­pe­ra­tu­res de 30 a 33 graus centígrads. Després se'n separa el sèrum làctic, se li dóna la forma cilíndrica amb què serà comer­ci­a­lit­zat i se sub­mer­geix en aigua salada a 10-15 graus de tem­pe­ra­tura.

Per últim, se'l sot­met a la madu­ració dins les caves, durant un mínim de 45 dies. Aquesta llarga madu­ració és una de les carac­terísti­ques més sin­gu­lars del for­matge de l'Alt Urgell i la Cer­da­nya, i el que li dóna els seus atri­buts cre­mo­sos, la seva con­sistència i el seu cos: la paciència, com sem­pre, recom­pensa de sobres els que la prac­ti­quen.

La DOP For­matge de l'Alt Urgell i la Cer­da­nya està en mans d'una sola empresa, la coo­pe­ra­tiva Cadí, que comer­ci­a­litza aquest for­matge sota la marca Urge­lia en cilin­dres d'uns 2,5 qui­los de pes, amb crosta natu­ral, de color marró clar o ata­ron­jat. A la coo­pe­ra­tiva estan espe­ci­al­ment orgu­llo­sos del resul­tat del for­matge pro­te­git, que ha acon­se­guit pene­trar en mer­cats de forta tra­dició i exigència for­mat­gera com són França i Ale­ma­nya, a on van el 85% de les expor­ta­ci­ons. Durant el 2008, es van ela­bo­rar prop de 250.000 qui­los de for­matge pro­te­git amb aquesta DOP.

Productors
Cadí SCCL
Localització
Alt Urgell i la Cerdanya
Producció anual
250.000 quilos
Característiques
Elaborat amb llet de vaca de raça frisona
On es pot trobar
www.cadi.es
c/ Sant Ermengol, 37 La Seu d'Urgell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.