Comencen les excavacions al vaixell enfonsat davant la costa del Delta

Un equip d'arqueòlegs del CASC hi treballarà amb el vaixell «Tethis» durant dos mesos

El vai­xell Tet­his, pro­pi­e­tat de la Gene­ra­li­tat i adap­tat per a l'arque­o­lo­gia sub­ma­rina, arri­barà al port de l'Ampo­lla demà a la nit, i es pre­veu que els arqueòlegs comen­cen les immer­si­ons dimarts al matí. Així ho ha con­fir­mat el cap de l'expe­dició, Gus­tau Vivar, que ha pre­ci­sat que durant els prop de sei­xanta dies que durarà la cam­pa­nya se cen­tra­ran a exca­var l'entorn del vai­xell, a extraure les peces sin­gu­lars que hi tro­ben i a fer la pla­ni­me­tria de l'embar­cació, que està enfon­sada a uns vuit metres de pro­fun­di­tat. «A par­tir d'aquí encara ens que­darà feina per molts anys», va afe­gir-hi Vivar.

L'estiu pas­sat el CASC ja va dur a terme una pri­mera actu­ació d'urgència per pro­te­gir el jaci­ment, que s'ha bate­jat amb el nom de Jaci­ment Del­te­bre I. En aque­lla cam­pa­nya es va poder recu­pe­rar un canó de bronze, un botó metàl·lic d'uni­forme mili­tar, dues bótes que con­te­nien pólvora, pro­jec­tils de plom per a mos­quetó, pro­jec­tils de ferro per a canó i pedres fogue­res de sílex per encen­dre les armes de foc. Tot aquest mate­rial ha ser­vit per fer una apro­xi­mació de la datació del vai­xell i del nau­fragi. Així, la prin­ci­pal hipòtesi de tre­ball és que es tracta d'un vai­xell amb càrrega mili­tar enfon­sat després del 1798 quan s'acos­tava a la gola de l'Ebre. A més, un cop feta aquesta pri­mera pros­pecció, els arqueòlegs van poder com­pro­var que es tracta de les res­tes del vai­xell de fusta més ben con­ser­va­des que s'han tro­bat mai a Cata­lu­nya, ja que es con­serva tota l'estruc­tura de la nau i en aquell moment era visi­ble tot el car­re­ga­ment de la part cen­tral del vai­xell, for­mat per cai­xes i bótes de fusta, encara tan­ca­des.

La cam­pa­nya d'exca­vació que començarà aquest dimarts, 18 d'agost, durarà fins al 9 d'octu­bre, prop de dos mesos, i hi tre­ba­llarà un equip for­mat per més de 30 arqueòlegs, que faran torns, de manera que a la zona no n'hi haurà mai més de deu tre­ba­llant alhora. En aquesta cam­pa­nya es pretén extreure tanta infor­mació històrica del Jaci­ment Del­te­bre I com es pugui, i defi­nir la cro­no­lo­gia exacta de la nau, el sis­tema amb què es va cons­truir, la naci­o­na­li­tat i el car­re­ga­ment que por­tava. Com a pla­ta­forma de tre­ball es farà ser­vir el vai­xell The­tis, de 22 metres d'eslora i que tindrà la base al port de Del­te­bre.

Cam­pa­nya divul­ga­tiva

Men­tre duren les exca­va­ci­ons arqueològiques sub­aquàtiques es faran diver­ses cam­pa­nyes de divul­gació entre la població. Així, amb motiu de la cele­bració dels actes de la Diada Naci­o­nal de Cata­lu­nya, el dijous 10 de setem­bre es farà la xer­rada El vai­xell enfon­sat de Del­te­bre, a càrrec de Xavier Nieto, direc­tor del Cen­tre d'Arque­o­lo­gia Sub­aquàtica.

I el diven­dres11, a par­tir de les 11 del matí, hi haurà una jor­nada de por­tes ober­tes al port de Del­te­bre per conèixer les tas­ques que es fan a l'exca­vació del vai­xell enfon­sat i la feina dels arqueòlegs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.