Opinió

dissociacions

D. sam abrams

L'hora de rectificar

E
Es tracta d'una selecció de 14 de les ponències que es van presentar en un congrés organitzat pel Centre of Catalan Studies de Queen Mary

El 2014 és un any ple de com­me­mo­ra­ci­ons: el Tri­cen­te­nari del 1714; els 100 anys de l'inici de la Pri­mera Guerra Mun­dial; els cent anys de la fun­dació de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya, gràcies a la ini­ci­a­tiva intel·ligent de Prat de la Riba; el cen­te­nari del nai­xe­ment de figu­res literàries de la talla de Dylan Tho­mas, Joan Vinyoli, Martí de Riquer i Josep M. Boix i Selva; i els 75 anys de l'ocu­pació de Bar­ce­lona per les tro­pes fran­quis­tes, el 26 de gener del 1939, un fet històric de capi­tal importància que aquest mateix diari està recor­dant fa set­ma­nes de manera rigo­rosa. 

Els pri­mers anys del fran­quisme a Bar­ce­lona són un dels capítols més fos­cos i con­fu­sos de la història moderna de Cata­lu­nya, sobre­tot en el ter­reny de la cul­tura i la lite­ra­tura. A par­tir de la tran­sició democràtica tota una sèrie d'his­to­ri­a­dors qua­li­fi­cats –Josep Benet, Albert Manent, Joan M. Thomàs, Joan Samsó, Fran­cesc Vila­nova, Ignasi Riera i altres– es van apli­car a fons en l'estudi del tema i van pro­duir les pri­me­res mono­gra­fies espe­ci­a­lit­za­des. Aquests assaigs van repre­sen­tar una pri­mera apro­xi­mació que, malau­ra­da­ment, amb el pas del temps, s'han con­ver­tit en clàssics ina­mo­vi­bles que sem­pre se citen com a auto­ri­tats inqüesti­o­na­bles.

Natu­ral­ment, amb el pas dels anys, com era d'espe­rar, hem anat des­co­brint que aques­tes obres no són tan infal·libles com ho sem­bla­ven. Han apa­re­gut nous docu­ments i punts de vista que ens indi­quen que hem de replan­te­jar aque­lla època, el desert, com l'ano­me­nava el genial Gaziel, d'una manera més cal­mada, mati­sada i objec­tiva.

Per això saludo amb entu­si­asme l'apa­rició recent del lli­bre con­junt La cara fosca de la cul­tura cata­lana. La col·labo­ració amb el fei­xisme i la dic­ta­dura fran­quista, a cura del pro­fes­sor i poeta Jordi Larios, publi­cat per Lle­o­nard Mun­ta­ner Edi­tor, de Mallorca. De fet, es tracta d'una selecció de 14 de les ponències que es van pre­sen­tar en un congrés, orga­nit­zat pel Cen­tre of Cata­lan Stu­dies de Queen Mary Uni­ver­sity of Lon­don, i cele­brat a Lon­dres els pri­mers dies de juliol del 2008, amb el suport de l'Ins­ti­tut Ramon Llull.  

Els tex­tos del lli­bre s'ocu­pen, per una banda, de qüesti­ons més gene­rals de l'època, com la dreta intel·lec­tual cata­lana o la revista Des­tino davant la Segona Guerra i, de l'altra, d'autors específics com ara Ors, Foix, Pla, Bru­net, Arús, Dalí, Pujols i Villa­longa, entre alguns més. Del to gene­ral del lli­bre se'n desprèn una acti­tud més pon­de­rada i més sòbria, dei­xant de banda les postu­res massa ide­o­lo­git­za­des i massa pola­rit­za­des, entre blanc i negre, dels seus ante­ces­sors. Si bai­xem al detall i aga­fem, a tall d'exem­ple, el tre­ball Manuel Bru­net, peri­o­dista d'idees, del pro­fes­sor Fran­cesc Mon­tero de la Uni­ver­si­tat de Girona, tro­ba­rem una afir­mació de molt de pes a la intro­ducció del text: “Durant dècades, la figura de Bru­net ha estat objecte d'inter­pre­ta­ci­ons interes­sa­des que n'han impe­dit l'anàlisi sense pre­ju­di­cis.” Crec que aquest comen­tari, tran­quil·lament, es podria fer exten­siu a tots els altres autors i temes gene­rals estu­di­ats.

La història no ha de ser mai un camp de bata­lles per­so­nals perquè hi ha mol­tes més coses en joc.  Ha arri­bat l'hora de les rec­ti­fi­ca­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.