Un personatge molt sol·licitat
Una ingent producció literària ha continuat les aventures dels investigadors de Baker Street
Ja en vida, Conan Doyle va haver de patir l'èxit del personatge. En va tenir prou fent-lo desaparèixer al salt d'aigua de Reichenbach; però, a petició del públic i amb la pressió de l'editor, el va fer retornar. Quan Watson, entre sorprès i indignat pels dos anys d'absència del seu company que creia mort, li demana on ha estat, Holmes li explica que ha estat dos anys al Tibet. I aquest és el punt d'arrencada d'un dels nombrosos apòcrifs, pastitxos i històries que s'han anat publicant per satisfer la demanda d'un personatge que es nega a morir. Jamyang Norbu relata a Los años perdidos de Sherlock Holmes (Acantilado), com ell mateix va trobar en una capsa documentació en què es relataven dos anys de vida anònima a l'Himàlaia de l'investigador de Baker Street. Jean Dutourd va recórrer al recurs d'escriure unes memòries de Mary Watson, l'esposa del doctor. En Cómo conocí a Sherlock Holmes (Noguer), a més, hi surten Oscar Wilde, Mallarmé i Verlaine.
En aquestes obres, a més de trobades de personatges reals, Holmes es relaciona amb altres de ficció: Cay van Ash va escriure Sherlock Holmes contra Fumanchú (Planeta), en què la ment privilegiada del personatge de Conan Doyle s'enfronta amb el pervers talent de la creació de Sax Rohmer. El narrador francès Maurice Leblanc va escriure un llibre sobre la seva més popular creació, en què al·ludia a Holmes: Arsenio Lupin contra Herlock Sholmes (P&J).
Precisament, una novetat recent dedicada al públic infantil, Sherlock, Lupin i jo, (Estrella Polar) aplega el lladre de guant blanc i el detectiu amb Irene Adler, l'única dona en la vida de Sherlock. Adler apareix com la autora de l'obra.
Randall Collins va rescatar a El caso de los filòsofos (Valdemar) un document del doctor Watson inèdit, segons explica l'autor, perquè hi implicava intel·lectuals de l'època com ara Bertrand Russell.
Caleb Carr a El caso del secretario italiano (Ediciones B) dóna un toc sobrenatural a les aventures de Holmes, i a Adiós Sherlock Holmes, de Robert Lee Hall, Watson investigarà els orígens secrets del seu company. W.S. Baring-Gould a Sherlock Holmes de Baker Street (Valdemar) també va intentar donar llum als aspectes foscos dels hostes de la senyora Hudson.
El fill de l'autor, Adrian Conan Doyle amb col·laboració de l'autor policíac John Dickson Carr reprèn casos aparcats pel Doctor Watson a Las hazañas de Sherlock Holmes (Valdemar). Recentment, els originals en versió catalana han tornat mitjançant l'Editorial Base, que ha publicat Estudi en Escarlata.