cultura

Il·lusions perdudes

Melcior Comes guanya el premi BBVA Sant Joan de literatura amb ‘Hotel Indira', una novel·la d'aprenentatge i amor protagonitzada per un poeta en hores baixes

Melcior Comes reflexiona sobre “la difícil acceptació d'un mateix” en l'obra premiada

El jove novel·lista mallorquí Melcior Comes va guanyar ahir el premi BBVA Sant Joan amb Hotel Indira, una novel·la protagonitzada pel poeta Nicolau Comagran Serch, més conegut com Nic Serch. Comes torna a literàriament Mallorca per ambientar aquesta història d'aprenentatge que comença quan Nic Serch torna a casa seva després d'haver fracassat la seva carrera literària i comença a treballar en l'hotel del seu oncle. L'Hotel Indira és un establiment decadent i ple de fantasmes familiars que obsediran el literat. La novel·la és també una història d'amor foll entre Nic Serch i la Natàlia, “una relació marcada pel passat, pel secret, per la insatisfacció, la fatalitat i les mentides”.

En aquesta novel·la, Melcior Comes reflexiona sobre “la difícil acceptació d'un mateix, sobre la corrupció i el dolor de la pèrdua, sobre la necessitat de consol, sobre la tragèdia de les limitacions a què estem abocats”.

Dos anys per fer-lo

L'autor ha estat uns dos anys per donar forma a un llibre molt argumentat i escrit en primera persona. Tot i que el protagonista és un escriptor fracassat i admetre que en l'alquímia del procés de creació dels personatges “tots són jo i cap són jo”, no es reconeix en la trajectòria frustrada de Nicolau. L'obre també serveix a Melcior per mostrar una Mallorca de corrupció, de connivència dels poders empresarials i de vida burgesa decadent al voltant de paisatges d'estiueig ambientats a l'hivern que “són desoladors com el que el protagonista porta a dins”. Amb tot, Melcior assegurava ahir que no ha volgut fer una llibre de “denúncia ni de política”.

Melcior Comes, col·laborador d'El Punt Avui, és un escriptor multipremiat. Amb la seva primera novel·la , L'aire i el món ja va rebre el premi Ciutat d'Elx (2003). Després van seguir el Premi Documenta amb L'estupor que us espera (2004), el Ciutat de Palma Llorenç Vilallonga amb El llibre dels plaers immensos (2006), i el Premi Pla amb La batalla de Walter Stamm (2008). El 2010 va publicar Viatge al centre de la Terra, ambientada a Barcelona. En el camp de l'assaig, destaca la seva participació al manifest generacional Qui no mereix una pallissa? (2005) al costat de Jordi Rourera, Josep Pedrals i Pere Antoni Pons.

Comes (Sa Pobla, 1980) és llicenciat en Dret i en Teoria de la Literatura. Actualment és professor a l'escola d'Escriptura de l'Ateneu. També ha traduït del francès al català obres de Balzac i Víctor Hugo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia