El Bòlit promou les residències d'artistes
S'han rebut 39 propostes artístiques d'arreu i s'han atorgat cinc estades, a Girona, Mallorca i Holanda
El Centre d'Art Contemporani Bòlit de Girona ha iniciat un nou programa de residències creatives que preveu acollir artistes de diverses procedències amb l'objectiu de potenciar la producció i la creació contemporània a la ciutat de Girona i, al mateix temps, facilitar que els artistes del territori facin estades de treball i creació en altres espais de residències nacionals i internacionals.
Aquest mes es van resoldre les quatre primeres convocatòries i de les 39 propostes rebudes s'han seleccionat: el projecte Parpelleig, d'Andrés Siri (Buenos Aires, 1974), un projecte en vídeo que proposa una lectura artística del patrimoni cultural de la ciutat amb residència al Bòlit; En ruta, de Pere Bellés (Terrassa, 1965), projecte que anirà al centre Addaya d'Alaró (Mallorca), i When speed skating is brought into the spotlight, d'Azahara Cerezo (Girona, 1988), que farà l'estada al Centre d'Art 1646 de La Haia (Holanda); Revisions, de Fernando Cardona (Menorca, 1994), que proposa la creació de complicitats amb diferents entitats de la ciutat i que es farà amb residència al Bòlit, i, finalment, Aigües, de Teresa Martín (Madrid, 1971) i Carmen Platero (Vigo, 1976), una proposta lligada al Festival del Mapping.
El Bòlit disposa d'un estudi al barri de Sant Pere destinat a habitatge dels artistes, als quals ofereix tallers i espais de creació del Centre Cultural la Mercè en col·laboració amb l'Escola Municipal d'Art. Pròximament, es faran públiques les convocatòries de residències del projecte d'Espai Transfronterer d'Art Contemporani (ETAC).
Xarxa de residències
Paral·lelament, el projecte connecta amb el territori i col·labora amb la Nau Côclea, Centre de Creació Contemporània de Camallera, per a la difusió dels respectius espais de residències. Arran d'aquesta col·laboració també es treballa conjuntament per la creació d'una xarxa d'espais d'espais de residències creatives de les comarques gironines.
LA XIFRA
Els primers fruits dels artistes residents
L'Espai de Residència s'ha estrenat amb l'arribada dels primers artistes fruit de l'acord amb Addaya. El primer artista resident ha estat Andrés Senra (Brasil, 1968), que ha treballat durant el mes de juny en un projecte fotogràfic i de documentació. Durant aquest mes, també s'han presentat dos altres projectes d'artistes en residència: Tomàs Pizá, artista resident del Bòlit i l'equip format per Christina Schultz i Daniel Canet, residents al Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera.
El projecte de Pizá (Mallorca, 1983) s'emmarca en una investigació més ampli titulada Arc Mediterrani, que té com a finalitat crear un arxiu d'imatges derivades del turisme, en el seu cas, postals. El tàndem Schultz (Múnic, 1972) i Canet (Barcelona, 1975) conceben Do nothing, una investigació personal sobre el concepte de productivitat i partint de la premissa que “sense fer res, fas”. No és una peça, com bé insisteixen, sinó una recerca més aviat conceptual.