cultura

Sant Joan Despí mostra el seu passat romà

Per primer cop, la ciutat del Baix Llobregat exposa les seves troballes

Vico Micià, Sant Joan Despí en època romana és el nom de l'exposició que fins al dia 30 de novembre es pot veure al Centre Jujol-Can Negre. L'interès de l'exposició radica tant en les troballes arqueològiques com en el fet que mai han estat mostrades al públic. El nom té l'origen en una gran vil·la romana situada als afores de Barcino: Vico Micià (Vico és casa, i Micia, el nom d'una família romana de patricis de Barcino). Aquest era el nom que rebia Sant Joan Despí en l'època romana, entre els segles I aC i IV dC.

El passat romà de Sant Joan Despí es descobreix a través d'una vintena de peces, plafons i la recreació de l'interior de la vil·la romana. Les peces es van recuperar dels jaciments que es van descobrir fa anys al carrer del Bon Viatge, al carrer del Ferrocarril, a
la zona de les Begudes i
a Torreblanca. Aquestes descobertes es conserven habitualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya, al Museu de Gavà i al magatzem arqueològic de la Generalitat.

De les vil·les romanes al voltant de l'església, n'han sortit nombrosos fragments de marbres, tessel·les, objectes de la vida quotidiana i de la vida industrial i agrària. Hi ha altres evidències de l'empremta romana, com un forn de calç. Un camp de sitges i nombroses restes de ceràmica són també proves de la consolidació d'un nucli de població entre els segles I aC i IV dC. Ara, part d'aquest testimoniatge es podrà veure a Sant Joan Despí durant prop de dos mesos. Entre les peces exposades destaca un esquellot de grans dimensions, un element únic entre les troballes romanes que s'han descobert als jaciments romans de Catalunya. Al costat de l'esquellot també hi ha tessel·les, ceràmiques, monedes, àmfores, agulles i estris de cuina, entre altres materials que la recerca arqueològica ha tret a la llum.

La mostra de Sant Joan Despí, a banda d'estar oberta a la visita del públic, també proposa activitats. Per exemple, es fan tallers familiars, els dies 26 d'octubre i 9 i 23 de novembre. També s'han proposat alguns itineraris guiats: la Via Augusta del Baix Llobregat (8 de novembre), la Barcelona romana (13 de novembre) i la ciutat romana d'Empúries (29 de novembre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.