Olesa de Montserrat farà el ‘doblet' escènic
El Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat estrena, des del 13 de desembre i fins a l'11 de gener el musical Fang i setge, una peça que s'inspira en els fets del 1714 i que compta amb un centenar d'actors, dirigits per Joan Font. La intenció d'aquesta peça és donar major vida a l'equipament del municipi, que s'utilitza per a les representacions de la Passió, durant la Setmana Santa. Aquest musical ha de ser el complement per doblar la programació en una sala amb 1.499 localitats. Seran 13 funcions i es compta amb una vintena de músics de l'Esmuc que toquen en directe i una quinzena d'actors professionals, entre els quals destaca Lloll Bertran Oriol Genís, Pep Molina, Jordi Llorella, Quimet Pla Marc Pujol, Xavier Ribera-Vall o Aina Sánchez i Teresa Vallicrosa.
El compositor Salvador Brotons debuta en la disciplina de musicals amb Fang i setge. Brotons espera que el públic memoritzi la melodia d'una musica que vol ser “molt directa”. L'autor admet que “no és un musical fàcil d'aprendre perquè és bastant simfònic”. Les lletres de les cançons són obra de Josep Pedrals.
Fang i setge imagina com va ser el setge de Barcelona del 1714. El musical és “una faula”, admet el director de Comediants: relata un fet històric de com vivia la gent de dins del setge presentat en una història ficcionada. Hi apareixen personatges històrics (Villarroel o Casanova), al costat d'altres personatges que remarquen la diferent posició dels ciutadans. Alguns es queden a defensar la muralla (tot i que les tropes austriacistes es retiren) i altres marxen i negocien amb els Bborbons per guanyar quota de poder. Marc Rosich, l'encarregat de la dramatúrgia, ha cosit les prop de tres hores de l'espectacle (amb entreacte inclòs) amb una intriga que ajuda a entendre els posicionaments, més romàntics o més pragmàtics, de cadascun dels protagonistes. Per Font, el musical descriu com deuria ser el setge del 1714 (assessorats per l'historiador Albert García Espuche) però també respon a la salvatjada que s'està vivint a Síria aquests dies. Davant la guerra, del sang i fetge, el musical contraataca amb l'art que pretén construir en positiu.