cultura

etcètera

David paloma

Aroma d'orxata

El Termcat defineix aroma com el “conjunt de compostos químics volàtils característics d'una substància, que té la propietat de produir l'olor que li és pròpia”. Llegeixo els ingredients escrits a les etiquetes d'alguns productes de la cuina de casa per saber quines aromes consumeixo o, potser, esnifo. Vaig fent anotacions fins que arribo a dues conclusions. La previsible: hi ha moltes etiquetes que no inclouen el català. Espero que algun dia això s'arregli, si bé ara no hi dedico més comentaris perquè m'interessa parlar de la segona conclusió, la imprevisible... segons el meu punt de vista.

Sovinteja el terme aromes, en plural, sense concreció (no se sap si són de llimona o de pa torrat). A vegades hi diu aromes naturals, molt més ben valorades, tu diràs, que les aromes sintètiques, creades químicament. Descobreixo que les aromes tenen el codi FL (de l'anglès flavouring) i un número encapçalat per una subdivisió de 17 categories. Ara com ara hi ha 2.544 substàncies aromatitzants que la Unió Europea va aprovar el 2012. Però sempre en balla alguna. Així, l'aroma FL 15.024 (una estranya olor de 3-acetil-2,5-dimetiltiofè) va saltar de la llista el 14 de juny del 2013. Resulta que aquesta aroma plantejava un problema de seguretat: és mutagènica i podia ser genotòxica.

Arribo a l'orxata, amb molta set: aigua, xufles (a l'ampolla d'Eroski hi diu 11%), sucre, proteïnes de llet i aromes (a l'ampolla d'Hacendado hi diu aromes de llimona i de canyella). Sort que no hi diu aroma d'orxata... Aleshores salta la sorpresa: emulgent E 472c, estabilitzadors E 407, E 451 i antioxidant E 300 (segons l'ampolla). La E marca que són additius, no aromes. Podria ser que els elaboradors preferissin escriure el codi abans que un terme massa llarg o massa químic: els additius esmentats són, respectivament, èsters cítrics dels monoglicèrids i diglicèrids d'àcids grassos, carragenats, triosfat de pentasodi i àcid ascòrbic. La legislació no considera que les aromes siguin ingredients que s'hagin de fer constar a les etiquetes.

L'apunt
Claudi Mans, catedràtic de química a la Universitat de Barcelona, diu que és possible que en el futur hi hagi menys química en els aliments i més terminologia química a les etiquetes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.