cultura

Mataró reivindica l'escena pròpia

La ciutat aportarà sis muntatges des del setembre fins a finals d'any

Actors com Lluís Homar i Pere Arquillué actuaran al Teatre Monumental

Mataró aposta sense complexos per la producció escènica pròpia. Sota el títol Fet a Mataró, des del mes de setembre i fins al desembre, el teatre, el circ i la dansa amb accent local desfilaran per Can Gassol i el teatre Monumental de la capital del Maresme amb sis propostes ben atractives. El tret de sortida el donarà la companyia Jungle Low, amb el muntatge Gàbia. És un espectacle de gest i màscara sobre la violència de gènere en el qual les paraules sobren. En aquesta companyia mataronina, nascuda al si de l'Aula de Teatre de Mataró, la majoria dels seus membres han estat alumnes o professors del centre, i alguns encara hi continuen col·laborant. Gàbia es representarà a Can Gassol el 18 i el 19 de setembre.

El dia 27 de setembre, al mateix emplaçament, serà el torn de Wishful, una obra creada a partir de tres relats d'Andrés Cavallin i Graciela Gil. Una barberia serà l'escenari per veure com avancen els temps i es perverteix l'essència del seu barber. El 18 d'octubre, el clown prendrà el relleu a Can Gassol amb el muntatge Juntos. Dirigit i interpretat per Fanny Giraud, vol ser un diàleg d'una soledat acompanyada; un espectacle de clown sobre la recerca de la felicitat. Però el Fet a Mataró també vol desembarcar al carrer, i ho farà gràcies a la ballarina gegantina de cinc metres d'alçada que els mataronins ja van poder conèixer durant Les Santes passades. Amb el títol de The dancer music box, la companyia Antigua i Barbuda estarà acompanyada per estudiants de dansa, músics i artistes en una cercavila el 14 de novembre, en una proposta que s'ha teixit en col·laboració amb escoles de dansa de la ciutat i l'Escola Municipal de Música. El circ serà la darrera parada a Can Gassol pel que fa ales propostes locals el 15 de novembre. The vals paper proposarà teatre gestual, manipulació d'objectes i malabars amb la interpretació de Moi Jordana, sota la direcció de Jordi Aspa.

El darrer dels muntatges amb participació mataronina tindrà lloc al teatre Monumental amb Sabani & Circ pistolet, en què es podrà veure el pallasso mataroní Jordi Saban. Aquest artista ha treballat, entre d'altres, al costat de Jango Edwards, Tortell Poltrona i Pallassos Sense Fronteres. Aquesta actuació s'emmarcarà en el cicle Circ de Nadal, que entre els dies 27 i 30 de desembre inclourà també amb les propostes artístiques de Pepe Viyuela i el clown Leandre.

“És necessari crear circuits de difusió perquè les companyies locals puguem mostrar el nostre treball”, explica l'actor Toni Arteaga, membre de la companyia Jungle Low, que destaca l'oportunitat que durant l'any passat va tenir la companyia de poder fer un work in progress del muntatge que portaran a escena. El Fet a Mataró arriba a enguany a la seva tercera edició.

La temporada estable

D'altra banda, ahir també es va presentar la temporada estable de tardor hivern del Teatre Monumental de Mataró. Lluís Homar, Pere Arquillué, Marta Angelat i Àgata Roca seran alguns dels noms consagrats que trepitjaran l'escenari de la capital del Maresme. Precisament, Arquillué i Roca obriran el foc el 19 de setembre amb Els veïns de dalt, de Cesc Gay, un muntatge que explora l'aventura de viure en parella. La propera cita serà el 3 d'octubre amb Vilafranca. Un dinar de festa major, de Jordi Casanovas, una obra que té en la família el seu eix central. Marta Angelat, David Bagés, Manel Barceló i Lluïsa Castell en són alguns dels actors protagonistes. El 6 de novembre desembarcarà un dels plats forts de la temporada: Terra Baixa, d'Àngel Guimerà. Lluís Homar en serà el gran reclam, però ja no tan sols encarnant en Manelic, sinó que amb aquesta revisió del muntatge a càrrec del mateix Homar i sota la direcció de Pau Miró, el reconegut actor assumirà tots els papers de l'obra, inclosos els de la Marta i en Sebastià. Sílvia Pérez Cruz n'ha fet la composició musical i hi posa la veu. Els problemes d'una companyia de pallassos per aconseguir gires es posaran de manifest amb Rhum, sota la direcció i dramatúrgia de Martí Torras, el 22 de novembre. El bon fer d'IT Dansa serà la proposta d'aquesta art escènica per cloure la temporada estable de tardor -hivern el 13 de desembre. Amb la direcció artística de Catherine Allard, la companyia de dansa demostrarà, un cop més, amb el seu espectacle, el perquè ja són una formació de referència en aquest camp escènic.

“Cada vegada tenim més abonats a la temporada estable, esperem complir les expectatives i, si més no, mantenir-nos”, va manifestar el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernàndez (CiU). Els abonaments complerts pels cinc espectacles costaran 64,20 euros per platea i 51,60 euros si es vol una localitat a l'amfiteatre. En el cas del cicle Fet a Mataró, els preus seran de cinc euros.

Com a activitats complementàries s'han programat les habituals xerrades amb els actors o el director després de cada espectacle, un taller de lectura a l'entorn de Terra Baixa a la biblioteca Antoni Comas de Mataró, conduït per Maite Lafontana, i, finalment, una sortida al festival Temporada Alta el diumenge 15 de novembre per veure l'obra The Valley of Astonishment (La vall de l'estupefacció), de Peter Brook.

LES XIFRES

5
espectacles
formen la temporada estable de tardor hivern al Teatre Monumental de Mataró.

LES FRASES

És necessari crear circuits de difusió perquè les companyies locals puguem mostrar el nostre treball
Toni Arteaga
Actor, membre de la companyia mataronina Jungle Low
Cada vegada tenim més abonats, esperem complir les expectatives i mantenir-nos
Joaquim Fernàndez
Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
64,20
euros
és el que valen els abonaments complets a platea, mentre que per l'amfiteatre el preu és de 51,60 euros

La ballarina Sol Picó actuarà al Masnou

Lluís Arcal

El Masnou torna a dotar de programació estable l'espai escènic de Ca n'Humet. La ballarina Sol Picó en serà un dels principals reclams amb l'espectacle One-Hit Wonders, un viatge per alguns dels muntatges de l'artista ara que celebra el seu vintè aniversari dalt dels escenaris. La cita serà el dissabte 17 d'octubre. L'inici del cicle però anirà a càrrec del GAT (Grup d'Aficionats al Teatre del Masnou) amb l'obra El Raval, de la qual se'n faran cinc representacions. El teatre familiar també tindrà la seva quota amb el muntatge L'avi Tonet, de la companyia Jordi del Rio. La música també hi serà present amb la primera edició de Festival de Música del Masnou, organitzat per la coral Scandicus, que inclourà dos concerts. El dissabte 21 de novembre serà el torn del Ple de Swing, mentre que l'endemà la companyia Temps d'Actuar presentarà l'obra teatral Casats per Amor... a la pasta!. La companyia Tanaka Teatre portarà l'espectacle familiar La botigueta el 29 de novembre. La música dels masnovins Jaume Maristany i Josep Traver, acompanyats de la cantant Txell Sust, pujaran a l'escenari el 12 de desembre, mentre que les representacions del ballet de Txaikovsky El trencanous, a càrrec de l'Associació de Dansa del Masnou, posaran punt final a la temporada els dies 27 i 28 de desembre. La programació també inclourà un curset gratuït d'introducció a la il·luminació teatral i la xerrada actuació Neofòbia.

Teatre i música a L'Amistat de Premià de Mar

El Teatre L'Amistat de Premià de Mar també oferirà algunes propostes escèniques aquesta tardor, amb el teatre i la música com a clars protagonistes. Precisament, aquesta darrera disciplina desembarcarà a l'escenari premianenc el 4 de setembre, amb la proposta que porta com a titol Guinovart versus Bofill. El pianista Albert Guinovart i el saxofonista Miquel Bofill mostraran el perquè són un dels duos més importants de la seva generació i des de la seva presentació l'any 1986 al Conservatori de l'Haia (Holanda) són convidats a festivals i cicles de concerts per tot el món. En aquest concert s'escoltaran, entre altres obres de Guinovart, Haendeliana, sonata número u per a saxòfon soprano i piano, fragments de Nissaga de Poder i El Cor de la Ciutat i una selecció de Mar i Cel. La següent cita tornarà a ser de caire musical, en la IV Temporada de Música Clàssica. El 9 d'octubre arribarà Interrail, la proposta del quartet vocal The Hanfris Quartet, dues vegades campions del concurs espanyol de l'estil barbershop i el primer grup de l'Estat i del sud d'Europa que ha obtingut la nota per participar en els campionats internacionals de barbershop organitzats per la BHS (Barbershop Harmony Society) a Pittsburgh, als EUA. Quant al teatre, a L'Amistat de Premià de Mar es farà Terra Baixa, el 7 de novembre, i Vilafranca. Un dinar de festa major, el 19 de desembre. Els preus de les entrades oscil·len entre els 11 i els 20 euros, i també hi haurà abonaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.