cultura

Víctor Labrado guanya l'Enric Valor de Novel·la amb la història de l'últim bandoler valencià

La novel·la “No mataràs” de l'escriptor de Sueca reconstrueix la vida i l'època en què va viure Pepe “el Carinyo”

L'autor de “La mestra” ha rebut aquest dimecres el reconeixement de la Diputació d'Alacant que va fallar el premi el passat 26 de febrer

Víctor Gómez Labrado és el guanyador de la XX edició del premi Enric Valor de novel·la 2014 que cada any atorga la Diputació d'Alacant i que està dotat amb 20.000 euros. La institució alacantina ha fet públic aquest dimecres l'elecció del jurat que va fallar el premi el passat 26 de febrer, sis mesos després.

Labrado ha agraït al jurat i a la Diputació el premi d'una obra que va començar a configurar-se l'any 2003, recopilant informació sobre la figura del seu protagonista, Pepe el Carinyo un conegut personatge de Rafelcofer que va esdevenir l'últim bandoler valencià.

La novel·la reconstrueix la vida de el Carinyo i també l'època que va viure a partir dels més de trenta testimonis que ha entrevistat l'autor, que s'ha hagut de valer de la memòria oral. “L'únic document que he trobat ha sigut un expedient sumaríssim que es conservava, la resta van ser destruït per una inundació i encara que l'exercit els té, es troben en un estat impossible de ser consultats” ha explicat. l'autor guardonat.

Al llarg de deu anys, Labrado ha entrevistat desenes de persones que o bé havien conegut personalment el bandoler o coneixien de la seua vida. Una tasca complicada ja que en ocasions “els testimonis no volien parlar i de fet alguns no ho han fet malgrat tractar-se de fets ocorreguts fa més de cinquanta anys”.

Per a Labrado, el Carinyo simbolitza “la fi del món antic”, de l'últim bandoler valencià “el qual no era un maqui, encara que se'n va relacionar. Ell va viure sempre prop del seu poble i no rebia ordres de ningú, el que el diferència clarament dels maquis” assegura.

L'autor descriu a Pepe com un home “valent, intel·ligent i molt integre” que mai no va matar a ningú per convicció personal. “Ell anava armat i matar no hauria canviat el seu destí, ja que l'esperava el patíbul, però va decidir que no tacaria les seues mans de sang, tota una lliçó d'ètica”. ha continuat l'escriptor suecà..

Labrado ha destacat el seu respecte per la vida, la seua valentia, la fidelitat a la seua dona –jugant-se la pell per a visitar-la de nit– i les seues condicions físiques. De fet, era un home molt estimat entre els seus i un gran jugador de pilota, concretament de raspall.

En la presentació del premi, Labrado ha volgut tenir un record per a Enric Valor, que dona nom al guardó i “a qui vaig conèixer quan jo encara era jove i ell encara no massa gran”. Bromera editarà la novel·la i està previst que es presente en societat el pròxim mes d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia