cultura

Mirador

El retorn de ‘Heimat'

Ens recorda que Europa va ser també terra d'emigrants

Els pri­mers anys de TV3, no només Dallas va ser la sèrie estre­lla de la cadena. La nova cadena va eme­tre, en horari de màxima audiència, una sèrie ale­ma­nya que alter­nava el blanc i negre i el color. La sèrie es titu­lava Hei­mat, va tenir una excel·lent aco­llida, va gene­rar un cert culte i va demos­trar que era pos­si­ble una tele­visió de qua­li­tat amb pro­duc­ci­ons euro­pees de pres­tigi.

Hei­mat era una sèrie de quinze hores de durada, divi­dida ori­gi­nal­ment en onze epi­so­dis, que va ser emesa per la tele­visió ale­ma­nya l'any 1984, con­ver­tint-se en la sèrie més vista a Ale­ma­nya i en l'obra de referència per par­lar de com la gran tra­dició del cinema històric euro­peu podia trans­for­mar la tele­visió. La sèrie duia a terme una llarga tra­vessa al vol­tant de l'Ale­ma­nya del segle XX –entre el 1919 i el 1980– cen­trant-se en l'experiència de la família Simon, una família de fer­rers que vivien en la regió de Hunsrük –al sud-oest d'Ale­ma­nya, prop del Rhin. La volun­tat d'Edgar Reitz era arti­cu­lar una gran saga fami­liar de caràcter novel·lesc que servís per refle­xi­o­nar sobre la iden­ti­tat ale­ma­nya, les seves con­tra­dic­ci­ons i les ten­si­ons que havia vis­cut al llarg del segle XX.

La sèrie començava simbòlica­ment en el moment en què Paul Simon tor­nava de la Pri­mera Guerra Mun­dial al poble i se sen­tia tan opri­mit pel món tan­cat en què havia de viure que aca­bava emi­grant a Detroit, on faria for­tuna. La seva esposa, Maria Simon, esde­vin­dria l'epi­cen­tre de la sèrie i tra­ves­sa­ria els anys d'ascens del nazisme, la Segona Guerra Mun­dial, la ver­go­nya de la post­guerra, el mira­cle econòmic dels anys cin­quanta, etc. La sèrie va ser con­si­de­rada un intent de pre­gun­tar-se què va supo­sar ser ale­many en el segle XX, inten­tant anar més enllà de les con­tra­dic­ci­ons gene­ra­des per la cul­pa­bi­li­tat ale­ma­nya i defi­nint la super­vivència en les peti­tes comu­ni­tats rurals. Edgar Reitz va deci­dir rodar dues tem­po­ra­des més de la sèrie, ampli­ant els per­so­nat­ges i allar­gant la saga fins als anys de la uni­fi­cació de les dues Ale­ma­nyes.

Ara, després de trenta anys que la sèrie fos emesa per TV3, Hei­mat torna a ser pre­sent al nos­tre país a par­tir d'un doble for­mat. D'una banda, s'ha edi­tat la pri­mera tem­po­rada de la sèrie en DVD, fent honor a la seva importància i con­ver­tint-la en apa­ra­dor de la gran pro­ducció de sèries euro­pees. D'una altra banda, aquest diven­dres, s'estrena en els cine­mes Hei­mat. La otra tierra, una pel·lícula de qua­tre hores de durada en què Edgar Reitz va deci­dir expli­car-nos què pas­sava a la Prússia de començaments del segle XIX, després de les guer­res napoleòniques i abans de la uni­fi­cació. L'acció de la pel·lícula té lloc l'any 1842, al mateix poblat de Hei­mat i els pro­ta­go­nis­tes són els avant­pas­sats de la família Simon. El con­text que es des­criu és el d'una Ale­ma­nya ate­mo­rida per la fam que viu en la misèria i on hi ha greus pro­ble­mes de super­vivència. La diftèria exter­mina els nens que aca­ben de néixer i els joves que sobre­vi­uen han de dei­xar les seves famílies per emi­grar cap al Bra­sil, amb la cer­tesa que pot­ser no tor­na­ran mai més.

En un moment en què l'emi­gració de nom­bro­sos refu­gi­ats de Síria i l'Iraq està sac­se­jant la Unió Euro­pea, Hei­mat. La otra tierra ens mos­tra les cues d'emi­grants que van mar­xar de la Prússia del XIX, enfon­sada econòmica­ment per una aris­tocràcia ter­ra­ti­nent i política­ment per una monar­quia capaç de pro­cla­mar lleis absur­des per man­te­nir els seus pri­vi­le­gis. El resul­tat és una com­mo­ve­dora experiència audi­o­vi­sual de gran força dramàtica que s'ins­criu com un impor­tant exer­cici de memòria per pro­jec­tar el pas­sat cap al nos­tre pre­sent. No és sobrer recor­dar que aquesta Europa que avui veu amb recel l'emi­gració va ser també, fa menys de dos-cents anys, una terra d'emi­grants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.