cultura

D'Ara i d'Aquí

montse frisach

Els altres mons d'aquí

Té un cert aspecte de dandi despistat i s'enfronta a la seva primera exposició individual institucional al museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, a Barcelona, amb timidesa. Oriol Jolonch (Barcelona, 1973), el personatge, és indestriable de la seva obra. Per això no és estrany que s'hagi desdoblat en un alter ego, Mr. Jones, per protagonitzar algunes de les seves fantàstiques fotografies. Mr. Jones porta barret de copa i, d'esquena, es mira els diversos mons que ell mateix ha creat: ulls amb forma de núvol sobre el mar, escales que baixen del cel en un camp de núvols, muntanyes coronades per un cargol que ell està a punt de descargolar amb una clau anglesa gegant...

Ja ho deia Paul Éluard: “Hi ha molts mons però estan en aquest.” Oriol Jolonch, amb els seus collages fotogràfics, molt reals gràcies a la qualitat que donen les modernes tècniques digitals, desenterra mons ocults, que, en realitat, són les múltiples cares del nostre. L'artista no nega la seva adscripció a la fotografia surrealista. En aquestes imatges hi ha forts ecos de Magritte, Dalí i Chema Madoz, per exemple, però també tot plegat ressona a la literatura gòtica, a Edgar Allan Poe i Bram Stoker, passats pel sedàs de la ironia. En una de les seves millors imatges, Jolonch ha creat una natura morta ben clàssica on sobre la taula reposa una copa amb aigua amb la dentadura postissa a dins i unes pastilles sospitosament semblants a la Viagra. El propietari dels objectes? Un comte Dràcula que s'ha fet vell, segons el títol de la peça. Ni els vampirs són immortals.

En una altra imatge uns nens piquen a una porta tapiada d'un demà incert. A Èxode, obra que va guanyar el premi de fotografia de la Fundació Vila Casas l'any passat, dos immigrants arrosseguen els seus propis arbres i núvols en un camí desolat i també molt incert. Una imatge molt poètica del 2013 que malauradament té una gran actualitat. Hi ha una remor d'apocalipsi en els mons de Jolonch. Què hi fa, sinó, un bus enganxat al seu cable però perdut i desolat enmig de la selva?

Jolonch aconsegueix un efecte pictorialista en aquestes imatges. Tot té un aire vintage, però les aparences enganyen. Tot és el resultat d'ajuntar, com en un trencaclosques, fotografies que fa ell mateix i que emmagatzema en un banc d'imatges. Per acabar, el fotògraf passa una capa de vernís sobre les imatges: “Vull que semblin vestigis, records... Al cap i a la fi el tema principal de la meva obra és el pas del temps.”

Jolonch va ser el primer artista que va exposar individualment l'any passat a la nova galeria El Quadern Robat. Amb el boca orella de còmplice, la mostra va ser tot un èxit de vendes. Ara l'exposició a Can Framis estarà oberta fins al 20 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.