cultura

música clàssica

valèria gaillard

Vencedor amb Puccini

El tenor alemany Jonas Kaufmann publica un àlbum dedicat a les millors àries de Puccini

Ofereix un ‘Nessun dorma' ferm i potent

Parin màquines: Jonas Kaufmann acaba de publicar un dels seus treballs més esperats: The Puccini Album (Sony Classical), un deliciós recopilatori de les àries més significatives del compositor italià mitjançant el qual el cantant alemany revalida el títol de tenor més solvent del moment.

Estimat a Catalunya, on ha vingut a cantar en diverses ocasions, concretament al Festival de Peralada a les edicions del 2012 i el 2014, i també al Gran Teatre del Liceu el març del 2014, Kaufmann és d'aquells cantants que, toqui el que toqui, ho converteix en or. S'adapta igual de bé a un repertori wagnerià com a un de verdià o –també meravellós– un de liederístic com el que va brodar al Liceu.

En aquest cas, Kaufmann fa un bon repàs dels hits puccinians, que no són pocs, incloent peces de les seves primeres òperes (Le Villi), les més rellevants, com ara La Bohème o Tosca, i fins a la darrera, Turandot, amb l'apoteòsic Nessun dorma, una peça que el tenor recorda haver escoltat, extasiat, en boca dels Tres Tenors, quan encara era estudiant i tenia 21 anyets. “He dubtat durant molts anys de cantar aquesta ària –confessa en el llibret del CD–, estava impressionat per la màgia i l'increïble poder de seducció d'aquesta música. Avui encara, cada vegada se'm posa la pell de gallina quan la sento o la canto.” Només cal dir que aconsegueix posar també la pell de gallina a l'oient en la seva versió, que desplega de manera continguda, però ferma, fins a l'esclat final, un “venceré” d'una gran potència vocal.

El CD es va gravar amb l'Orquestra de l'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dirigida per Antonio Pappano, i inclou la participació de la soprano Kristine Opolais, amb qui ja havia col·laborat en tres produccions. L'aparició del The Puccini Album, que arriba després del també aclamat The Verdi Album, no ha estat exempta de polèmica. Resulta que la casa Decca ha publicat amb uns mesos d'antelació The age of Puccini, un recopilatori del qual el mateix Jonas Kaufmann ha anunciat a Facebook que només conté tres àries de Puccini, a banda de deixar ben clar que ha estat editat sense el seu “consentiment ni aprovació”.

Aquesta tardor se li gira feina, a Kaufmann: a banda d'haver actuat el dia 12 de setembre al festival dels Proms de Londres (un repertori puccinià, per cert), també engega una gira europea que el durà a presentar l'àlbum per Frankfurt, Londres, Paris, Brussel·les, Praga i Mannheim. La gira continua el 2016 a Essen i Munic. A l'Estat oferirà un recital el dia 10 de gener al Teatro Real, un teatre actualment dirigit –recordem– per l'antic director del Liceu Joan Matabosch.

the puccini album
Jonas Kaufmann
Discogràfica: Sony


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia