cultura

La petjada catalana

Eduard Vallès explora en un volum doble, editat per Enciclopèdia Catalana, la intensa i fonamental relació de Picasso amb Catalunya i la seva cultura

Un dels actes més mul­ti­tu­di­na­ris a la Bar­ce­lona de prin­ci­pis del segle XX va ser l'enter­ra­ment de Jacint Ver­da­guer el 1902. Els joves artis­tes i escrip­tors que ales­ho­res freqüenta­ven la cafe­te­ria d'Els Qua­tre Gats, els més bohe­mis i moder­nis­tes de la colla, vene­ra­ven l'hete­ro­dox capellà poeta perquè “empa­tit­za­ven amb ell” i es van sen­tir pro­fun­da­ment cons­ter­nats per la seva mort. Un grup d'aquests joves –Jaume Sabartés, Àngel Fernández de Soto, Josep Roca­rol i Pablo Picasso– van pere­gri­nar a Vil·la Joana per veure sor­tir el fèretre i li van tirar per sobre “flors bos­ca­nes”, segons recor­dava Roca­rol. Picasso també va ser a la cape­lla ardent que es va mun­tar al Saló de Cent de l'ajun­ta­ment i és pos­si­ble que ajudés a sufra­gar la corona de flors que Els Qua­tre Gats va dedi­car al poeta.

La par­ti­ci­pació activa de Picasso en l'home­natge a Ver­da­guer és una prova més de la inte­gració del jove artista en la vida cul­tu­ral bar­ce­lo­nina. És un dels epi­so­dis que l'expert en Picasso i excon­ser­va­dor del museu bar­ce­loní del pin­tor Edu­ard Vallès des­criu en el seu estudi Picasso i el món lite­rari català, 1887-1904, que con­forma un dels dos volums de la publi­cació Picasso. Obra cata­lana, que acaba d'edi­tar Enci­clopèdia Cata­lana.

Aquesta obra de luxe, amb un tiratge limi­tat a 1.500 exem­plars i només de venda directa, reu­neix en el seu pri­mer volum una selecció exhaus­tiva i antològica de l'obra cata­lana de Picasso, des del seus pri­mers anys acadèmics fins al 1917, que va ser l'any de la seva dar­rera gran estada a Bar­ce­lona acom­pa­nyant els Ballets Rus­sos i por­tant a conèixer a la família la seva esposa Olga Kok­lova. Com la defi­neix l'edi­tor Fran­cesc Boada, “l'obra és com una expo­sició enqua­der­nada sobre la relació de Picasso amb Cata­lu­nya”.

Expo­sició impos­si­ble

Una expo­sició que amb qua­dres reals no s'ha fet mai –lle­vat d'una més petita sobre els pai­sat­ges picas­si­ans de Bar­ce­lona que Claus­tra Rafart va comis­sa­riar l'any pas­sat al Museu Picasso– i que pro­ba­ble­ment no es farà mai “perquè amb tan­tes obres mes­tres ple­ga­des cos­ta­ria massa diners i perquè la majo­ria de museus no les pres­ten gai­rebé mai”, diu Vallès. “Tenim l'època blava, l'època rosa, el cubisme..., les asse­gu­ran­ces de les obres d'aquest moment són altíssi­mes”, hi afe­geix l'autor de l'obra. Des que Palau i Fabre va publi­car el 1966 el lli­bre Picasso a Cata­lu­nya, no s'havia publi­cat cap lli­bre específic sobre aquest tema, fona­men­tal per enten­dre tot Picasso, ja que el que l'artista va apren­dre i cap­tar aquí “va anar pre­nent cos i es va desen­vo­lu­par en tota la seva obra poste­rior”.

L'autor explica que en els anys cata­lans de Picasso hi ha dos blocs: “D'una banda, els anys de for­mació, inclo­ent-hi les obres acadèmiques, que són con­si­de­ra­des menors però són cru­ci­als per enten­dre l'obra picas­si­ana. En aquest bloc tenim ni més ni menys que les obres vin­cu­la­des al moder­nisme i l'època blava. El segon bloc, a par­tir de 1904, se cen­tra en les esta­des de Picasso a Gósol, Horta de Sant Joan, Cadaqués i Ceret. Aques­tes cam­pa­nyes d'estiu són molt impor­tants perquè supo­sen punts d'inflexió i en aques­tes va cre­mant eta­pes. Per exem­ple, les obres d'Horta són icòniques de l'art uni­ver­sal i allà comença el cubisme geomètric. A Cadaqués asso­leix el màxim d'abs­tracció, la qual aban­dona imme­di­a­ta­ment i a la qual no tor­narà mai més.”

El segon volum de l'obra, d'altra banda, és un nou estudi sobre la relació de Picasso amb els escrip­tors, crítics d'art i publi­ca­ci­ons cata­lans en el període entre el 1897 i el 1904.

Simpàtic i talentós

És una inves­ti­gació que posa de mani­fest la tendència del precoç Picasso a envol­tar-se d'intel·lec­tu­als. L'artista es va endin­sar molt ràpida­ment en l'ambi­ent cul­tu­ral de la ciu­tat i més tenint en compte que pro­ve­nia d'una família anda­lusa, i això “en aquells temps encara era un estigma”. Però el jove Picasso tenia grans habi­li­tats soci­als i un gran talent. “La seva sim­pa­tia i el fet que era capaç de dibui­xar i pin­tar amb gran pre­cisió i velo­ci­tat li obrien por­tes. Tot­hom s'ado­nava que el seu talent era extra­or­di­nari”, afirma Vallès.

Ho van fer “patums”, com ara San­ti­ago Rusiñol, de qui Picasso va fer 22 retrats, però també Miquel Utri­llo, que li va dedi­car la seva pri­mera crítica d'art impor­tant a Pèl & Ploma. Picasso també va conèixer un ales­ho­res des­co­ne­gut i joveníssim Josep M. Folch i Tor­res.

En la inves­ti­gació de Vallès, però, des­fi­len amics moder­nis­tes de Picasso no tan cone­guts. El seu pri­mer amic moder­nista hau­ria estat Hor­tensi Güell, del grup de Reus, per
exem­ple, o el nietzschià Pom­peu Gener.

O Fre­de­ric Pujulà i Vallès (1877-1963), intro­duc­tor de l'espe­ranto a Cata­lu­nya, crític d'art i autor de la pri­mera novel·la de ciència-ficció en català, Homes arti­fi­ci­als (1912). Pujulà apa­reix en una obra de Picasso ves­tit de gautxo, peça que fins ara es pen­sava que era un car­tell publi­ci­tari per a una obra de put­xi­nel·lis a Els Qua­tre Gats que es deia Dra­mas cri­o­llos. Però Vallès ha des­co­bert que mai hi va haver un espec­ta­cle de put­xi­nel·lis amb aquell nom. Va ser en un local de la Gran Via on es va repre­sen­tar un espec­ta­cle de gaut­xos. Pujulà i un jove Eugeni d'Ors, en broma, van voler emu­lar aquell xou amb tra­bucs i tot, a Els Qua­tre Gats, i aquest és el moment que Picasso va reflec­tir en el seu retrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.