cultura

Empresa

La Grober d'Arenys

El fons documental Grobelàstic Magí Borrell reflecteix la industrialització del segle XIX des que es va fundar la Grober a Girona, el 1890

S'han recordat els 125 anys de la companyia i els 30 des que va començar la nova etapa a Arenys de Munt

AArenys de Munt, qui més qui menys, té algun familiar o conegut que ha treballat a la Grober. La fàbrica va arribar a comptar més de 300 treballadors quan la companyia, fundada a Girona el 1890, va decidir traslladar al Maresme la producció de teixits elàstics que tenia al mig de Barcelona. Això era a l'any 1947, en uns moments d'esplendor i de creixement per la llenceria moderna i per una fàbrica que va donar ocupació a mig poble i que disposava d'habitatges i de guarderia per als fills dels treballadors. Les instal·lacions no passen desapercebudes amb la xemeneia del vapor, dins el nucli urbà d'Arenys de Munt, a peu de la carretera a Sant Celoni. Des del 1985 són la seu de l'empresa Grobelastic que Magí Borrell, cinquena generació del negoci, va dirigir en una nova etapa per continuar la producció de la cinteria elàstica. Avui en dia l'empresa se situa entre les tres capdavanteres a escala mundial d'aquesta especialitat que proveeixen les principals marques de roba interior i de bany. Hi treballen 80 persones i un 45% de la producció s'exporta a una vintena de països.

Grobelàstic ha celebrat el 2015 els 125 anys de la històrica Grober de Girona i els 30 que es va fundar com a Grobelastic. Els aniversaris han coincidit amb el reconeixement de la Cambra de Comerç i de la Generalitat de Catalunya, amb la concessió de la medalla al Treball President Macià al seu director fins al 2004. Magí Borrell es mostra satisfet dels guardons i també de la cessió del fons documental que personalment ha preservat sobre la història de la companyia tèxtil. La donació es farà a l'Arxiu Comarcal del Maresme, però abans, cal enllestir l'inventari dels més de 500.000 documents que està detallant meticulosament Mercè Colomer. “L'arxiu és insòlit per la quantitat de documentació de tot tipus que es preserva durant tants anys quan, amb els trasllats de les empreses, molta documentació es perd”, explica Colomer. Més enllà d'escandalls, de facturació o d'escriptures també s'hi poden trobar detalls que es feien als treballadors, com ara les estampes de la comunió dels fills. L'arxiu, que es podrà consultar telemàticament, suposarà un repàs exhaustiu de com va ser el procés d'industrialització d'aquestes grans empreses tèxtils del segle XIX. “Aquest patrimoni és de tots i no té sentit que ho tinguem guardat. En un futur ple d'interrogants, les noves generacions podran conèixer el passat industrial”, explica Borrell. El Museu d'Història de Girona s'ha interessat en diverses ocasions pel fons, que mostra com era la vida i com era l'activitat a la fàbrica fins que es va enderrocar, a final dels anys 70.

Càrrecs a la cinteria.
Va formar part de la Federació Nacional d'Empresaris Tèxtils Seders i també va ser president del Gremi de Cintaires a Espanya.

Visita als telers del Museu de la Tècnica de Manresa

El Museu de la Tècnica de Manresa acumula part de la maquinària antiga de la Grober, on es poden arribar a veure funcionant telers del segle XIX tal com es feien anar per fer les cintes. Al novembre passat treballadors i exempleats de la fàbrica d'Arenys de Munt van visitar les instal·lacions a Manresa amb motiu de la commemoració de l'aniversari dels 125 anys de la companyia fundada a Girona i els 30 anys a Arenys de Munt. Va ser l'any 1985 quan Magí Borrell va comprar part de la societat per continuar el negoci tèxtil. L'altra societat, a Bescanó, va tancar l'activitat a principi d'any.

L'italià Grober ve a Girona a fer cintes i botons

L'empresari italià Cristòbal Grober va fundar l'empresa a Girona i a Bescanó per fer-hi cintes, cordons i botons de nacre, i l'any 1918 la família Portabella, provinent de Manresa, s'hi associen. En aquella època Girona tenia un total de 14.000 habitants i a la Grober hi treballaven 1.200 persones.

El trasllat del barri de Gràcia a Arenys de Munt

La Grober arriba a Arenys de Munt el 1947, quan compra la fàbrica que als anys 30 havien construït els germans Colomer i que encara no s'havia estrenat com a fàbrica. S'hi va traslladar la producció de cintes elàstiques de Ramon Coll, que la Grober va adquirir al barri barceloní de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.