cultura

D'Ara i d'Aquí

maria palau

Mirar i ser mirat

Ras­mus Nilau­sen (Copen­ha­guen, 1980) és de la classe d'artis­tes que exer­cei­xen de far gene­ra­ci­o­nal. Ho vaig des­co­brir fa pocs anys quan vam impul­sar un repor­tatge sobre la pin­tura cata­lana emer­gent. Vam reu­nir una colla de pin­tors de menys de 30 anys per detec­tar les pul­si­ons del que s'intuïa que era un nou cor­rent pictòric que, amb el temps, s'ha con­fir­mat. Nova perquè ha fet un canvi de xip estètic i, sobre­tot, perquè s'ha des­em­pa­lle­gat de vells com­ple­xos d'infe­ri­o­ri­tat i ja no té por de ser qua­li­fi­cada d'anacrònica. Tots ells, o la majo­ria, es van pre­sen­tar a la cita fas­ci­nats pel tre­ball de Nilau­sen i per la pro­jecció que li havia donat una expo­sició que aca­bava de fer a La Cape­lla, un ter­ri­tori poc ave­sat a donar visi­bi­li­tat a la pin­tura, esclau de les pràcti­ques pre­sump­ta­ment més inno­va­do­res i ori­gi­nals, és a dir, les que estan ali­a­des amb les noves tec­no­lo­gies. Nilau­sen va tren­car aquesta tendència tan comuna en les con­vo­catòries de pro­moció de l'art jove amb una pro­posta de pin­tura radi­cal. Radi­cal en el sen­tit més con­ven­ci­o­nal: el mitjà i la fina­li­tat de seu pro­jecte és estric­ta­ment la pin­tura.

Els pin­tors joves ho tenen cru. El pes de la tra­dició de l'art con­cep­tual con­ti­nua sent tan con­tun­dent que no tenen més remei que moure's en les cune­tes i llui­tar con­tra el buit i la indi­ferència. Però és pre­ci­sa­ment aquesta con­dició de mar­gi­na­li­tat el que fa encara més seduc­tor el tre­ball de Nilau­sen com a espai de resistència con­tra l'esta­blert. I amb una con­vicció que posa els pèls de punta: “no tinc cap més opció que pin­tar”, subrat­lla aquest cre­a­dor que ja fa 15 anys que viu a Bar­ce­lona. La pin­tura és una cosa tre­men­da­ment seri­osa i exi­gent, i ell, a més de saber-ho, ho con­ver­teix en l'estímul de la seva feina. Pinta i repinta, flir­teja amb l'acci­dent, ensa­bona l'error, fa i desfà, afe­geix i eli­mina, amb l'obsessió de crear “la pin­tura per­fecte”.

Després de La Cape­lla, ha con­ti­nuat fent el seu camí. Va fer una inter­venció agudíssima al Nivell Zero de la Fun­dació Suñol i recent­ment ha fet la seva pri­mera indi­vi­dual en una gale­ria bar­ce­lo­nina, l'Estrany de la Mota. Per què Nilau­sen? Per què la pin­tura pot tenir encara una raó de ser?

De les seves expo­si­ci­ons se surt amb la sen­sació d'haver mirat i d'haver estat mirat. El seu art té aquesta capa­ci­tat de gene­rar-nos el neguit que ens vigila, que ens inter­pel·la, que cerca alguna cosa dins nos­tre, com qui remena amb els dits agi­tats un calaix atapeït de tras­tos i no s'atura fins que troba el que desitja. L'artista par­teix de la història de la pin­tura i troba l'influx prin­ci­pal en el gènere del bodegó per obrir con­flic­tes en la nos­tra rutina. Els objec­tes més nor­mals i cor­rents, humils i insig­ni­fi­cants que for­men part de la nos­tra vida, que tenim a prop nos­tre, adqui­rei­xen un pro­ta­go­nisme tan sob­tat que la fami­li­a­ri­tat esdevé estra­nyesa. Aquest còctel emo­ci­o­nal tan des­con­cer­tant l'expe­ri­men­ten aquests dies les per­so­nes que cami­nen abs­tre­tes pels vol­tants de la parada de metro de la Tor­rassa de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. Un mural gegant, de 5x7 metres amb catorze lles­ques de pa des­me­su­ra­des, inter­fe­reix els pen­sa­ments dels via­nants i els trans­porta a una dimensió màgica de la seva quo­ti­di­a­ni­tat a la qual, per banal que sigui, Nilau­sen dota d'aura artística. Aquest és el secret de la seva pin­tura: parla de nosal­tres i ens parla a nosal­tres.

La inter­venció forma part del pro­grama d'acci­ons al Dis­tricte Cul­tu­ral de l'H, con­cre­ta­ment d'un cicle de pin­tu­res murals, de títol 12+1 (cada mes, un artista s'enfronta al mur de la Tor­rassa), que coor­dina l'asso­ci­ació Con­torno Urbano amb l'asses­so­ra­ment de la Fun­dació Arranz-Bravo i el bon ull del seu direc­tor, Albert Mer­cadé. No ens queda més espai per par­lar de la gole­jada artística que està fent l'Hos­pi­ta­let a Bar­ce­lona. Antològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.