cultura

literatura infantil i juvenil

lluís llort

Per fomentar la lectura

Avui reunim quatre llibres que, d'alguna manera, parlen de llibres. Des de la ficció o des de l'aprenentatge. Uns llibres amb què es vol fer conscients els petits lectors de la importància dels llibres, de com poden ser d'enriquidors. Dels fonaments de la llengua, de l'abecedari, com a eina bàsica de comunicació. Del plaer de passar fulls... de paper.

El primer és L'arbre de les lletres, de Ramon Besora (casualment avui duplicat a la secció) i amb il·lustracions d'Anna Clariana. És un llibre pensat per aprendre l'abecedari de manera lúdica i divertida, amb jocs i endevinalles per compartir amb els més petits. Per això es juga amb el tipus de lletra, lligada o majúscula, i una compaginació dinàmica i fàcil de seguir. Hi trobem poemes i rodolins, endevinalles i jocs com ara laberints, sopes de lletres, trobar diferències... Distret, senzill i útil pel que fa a millorar el vocabulari.

El segon llibre és Més que llibres, escrit i dibuixat per Josep Vicó, i comença així: “Diu el pare que hi ha llibres que t'atrapen si et descuides.” Una frase que interpretada per un nen es pot transformar en un llibre amb aspecte d'ocellot que et persegueix... Vicó ens ofereix un recorregut molt ben trobat per fomentar la lectura a base de rodolins amb un sentit sucós: “Tant alimenta la lectura com una sopa de verdura”, “El pare diu que llegir et fa intel·ligent, que t'obre el cor i també la ment”, “Tot i que no te n'adones, llegir ens fa millors persones”, “Llegir per saber o per volar. Per conèixer o per imaginar”, etcètera. I tot ben acompanyat amb il·lustracions de línia clara, simpàtiques i amb referents del món de la ficció que complementen el text perfectament. Llegit amb la cadència oportuna, segur que gairebé el 100% dels nens que l'escoltin o fins i tot que el llegeixin voldran saber més d'aquest apassionant món.

Arribem al tercer amb una proposta arriscada, El llibre sense dibuixos, de B.J. Novak. Es presenta com “una revolució en el concepte d'àlbum il·lustrat: un llibre aparentment seriós que no conté cap il·lustració, però que causa rialles descontrolades als més petits. Autèntic fenomen als Estats Units: més de 600.000 exemplars venuts”, però té més de producte dissenyat que de llibre realment divertit. O potser és cosa de la diferència de sentit de l'humor. El concepte és atractiu, però el resultat... bastant fluix. Buit. No li falten imatges, li falta més sentit.

L'últim títol és La muntanya de llibres més alta del món, amb text i il·lustracions de Rocio Bonilla, que ofereix uns dibuixos expressius, càlids i simpàtics, com sempre. En aquest cas no és el pare, és la mare qui recomana llegir al fill, l'Enric, que està obsessionat amb volar. La mare li dóna un llibre, que és el millor per volar, li diu, i el nen comença a devorar llibres i, quan ha creat una columna de llibres (llegits) que fins i tot visiten corrues de turistes, entén què li volia dir la mare. Un gran estímul per a la lectura amb cameos de personatges com el Petit Príncep, King Kong, Moby Dick...

Quatre motius per llegir i, si no us agraden, no patiu, en tenim altres de diferents, milers i milers!

L'arbre de les lletres
Text: Ramon Besora Il·lustracions: Anna Clariana Editorial: Baula Pàgines: 64 Preu:11,95 euros A partir de: 5 anys
més que llibres
Text i il·lustracions: Josep Vicó Editorial: Animallibres Pàgines: 32 Preu:15,95 euros A partir de: 5 anys
el llibre sense dibuixos
Text: B.J. Novak Traducció: David Nel·lo Editorial: Estrella Polar Pàgines: 48 Preu: 13,95 euros A partir de:3 anys
la muntanya de llibres més alta del món
Text i il·lustracions: Rocio Bonilla Traducció: Pau Martí Editorial: Animallibres Pàgines: 44 Preu: 15,95 euros A partir de: 5 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.