opinió. Filòleg

Per una xarxa d'art a Reus, al Baix Camp i al Camp sencer

L'autor advoca per l'articulació d'una xarxa d'art a Reus que vehiculi els esforços públics i privats, i també individuals i col·lectius, que es fan en aquest terreny i que es projecti molt més enllà de les fronteres locals i comarcals

Escric a raig tot just en aca­bat d'haver lle­git l'arti­cle, ben docu­men­tat i molt encer­tat, que la redac­tora Natàlia Bor­bonès inti­tula «Cal Massó de Reus vol pren­dre posi­ci­ons en la xarxa cata­lana de cen­tres d'arts», de diu­menge, 11 d'octu­bre de 2009. Escric a raig perquè fa temps que en parlo amb amics pro­ta­go­nis­tes d'aque­lla època dau­rada de l'art con­tem­po­rani a Reus, al Baix Camp, i també perquè fa temps que hi penso i que volia dir-hi la meva a fi de bé.

En aquells anys 80, teníem les per­so­nes, l'empenta i l'entu­si­asme dels artis­tes locals, i les ganes de saber –d'un públic inci­pi­ent– què es coïa en l'art con­tem­po­rani d'aquí i de més lluny, però no teníem pas gai­res indrets on desen­vo­lu­par aques­tes poten­ci­a­li­tats. Bàsica­ment, l'art vivia a la Sala For­tuny del Cen­tre de Lec­tura del car­rer Major i a l'Escola d'Art, amb aque­lla sala d'expo­si­ci­ons petita, però plena del caliu dels estu­di­ants i con­vi­dats, del car­rer del Vent. Molts de nosal­tres, no ini­ci­ats en la qüestió, hi vam apren­dre a lle­gir l'art com una obra oberta que reque­reix l'acti­vació de la reflexió i de l'emoció de cadascú. I així, entre les xer­ra­des amb els artis­tes i gràcies als catàlegs de les expo­si­ci­ons amb tex­tos de l'Abel Figue­res o de l'Assumpta Rosés, ens vam endin­sar en un món al qual a l'escola i a l'ins­ti­tut ningú no ens havia pro­po­sat d'apro­xi­mar-nos-hi d'una manera prou dialògica si no havies tin­gut la gran sort d'haver pogut assis­tir a les clas­ses de la Dolors Escardó, el Ramon Fer­ran, el Joan Casals o el mala­gua­nyat Jack Sal­ter... Ara, si fèiem inven­tari, pot­ser també tenim artis­tes i públic, però no tenim cap punt de tro­bada, no exis­teix la xarxa que ens aple­gui. I, tan­ma­teix, aquesta xarxa pot­ser s'ha eixam­plat, però no és ben bé una xarxa, sinó una col·lecció de bolets dis­per­sos i des­con­nec­tats entre ells: la Sala For­tuny del Cen­tre de Lec­tura ja no pro­grama art d'avui, l'Escola d'Art està des­ter­rada als afo­res de la vila... i tenim el Cen­tre d'Art Cal Massó, sense pro­jecte prou defi­nit fins ara, mal­grat les bones ini­ci­a­ti­ves pun­tu­als del seu direc­tor, Marc Fer­ran –tot i que recordo haver lle­git en aquest mateix diari un arti­cle amb pro­pos­tes molt interes­sants del Joan Rom–, i l'IES Gabriel Fer­ra­ter, amb un nodrit alum­nat que hi cursa el bat­xi­lle­rat d'Arts Plàsti­ques, a més de la Sala Pinyol, que resis­teix, heroi­ca­ment, en l'àmbit pri­vat... i no sé si me'n deixo cap, de locus amo­e­nus.

Lle­geixo, a l'arti­cle esmen­tat, que una expo­sició col·lec­tiva és la pro­posta per reo­brir, al març, Cal Massó: tal vegada a manera de catàleg de l'obra més recent dels artis­tes que, obrint els seus tallers, com passa a tot Escòcia cada estiu i a la ciu­tat veïna de Tar­ra­gona cada tar­dor, volen fer-se pre­sents i donar-se a conèixer a un públic novell o bre­gat del Camp i d'arreu dels Països Cata­lans? Quin iti­ne­rari més interes­sant no en podria sor­gir pels indrets pri­vats i públics de la ciu­tat, de la comarca i del Camp –les capi­tals i els ter­ri­to­ris par­lant de tu a tu, res­pec­tu­o­sa­ment, ni més ni menys–, men­tre la premsa local comar­cal naci­o­nal se'n faria ressò mit­jançant la crítica d'art inde­pen­dent i mesu­rada d'un Albert Macaya, un Anto­nio Sal­cedo o una Glòria Cot... en aques­tes pàgines d'El Punt mateix, que ara ja no en par­len gaire o gens, o mit­jançant la revista Artiga, com a suple­ment d'art i pen­sa­ment, i el suport de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili i el futur grau d'Art i Dis­seny! I encara hi hauríem d'afe­gir la imple­men­tació del pla d'escul­tura al car­rer a Reus, que hau­ria de fer justícia final­ment al Manel Llau­radó, o les pro­pos­tes inter­dis­ci­pli­nars dels vide­o­lits de la Cori Pedrola, l'Aleix Cort i el Germà López o les vide­o­cre­a­ci­ons pro­gra­ma­des per la jove riu­do­menca Verònica Mora­gues. I la pro­gra­mació de Cam­brils i de la Selva del Camp... I que la capi­tal del Baix Camp entrés a for­mar part fins i tot dels cir­cuits inter­na­ci­o­nals d'expo­si­ci­ons d'art també.

Ara mateix, per exem­ple, el Con­sell Asses­sor d'Art de l'IMAC està des­con­vo­cat de fa massa temps. Però si l'Ajun­ta­ment (l'IMAC –per coor­di­nar l'ús dels equi­pa­ments reco­llint les pro­pos­tes de la soci­e­tat civil– i també Edu­cació i For­mació –per posar-hi els fona­ments més sòlids–, tre­ba­llant ple­gats per divul­gar i impul­sar, per exem­ple, els tre­balls per pro­jec­tes de la Mont­ser­rat Cor­ta­de­llas o, també, els tallers d'art sos­te­ni­ble rea­lit­zats recent­ment en el marc de la comu­ni­tat d'apre­nen­tatge del CEIP Albe­rich i Casas) i la resta de les admi­nis­tra­ci­ons sabien escol­tar i es dei­xa­ven de vede­tis­mes i de gla­murs estúpids, ben segur que fóra pos­si­ble –no pas per a lluïment ni per a fat­xen­de­ria de ningú sinó pel gaudi, l'edu­cació i la cul­tura de la ciu­ta­da­nia–, una rica xarxa d'art a la ciu­tat, a la comarca, al Camp i, des d'aquí, als Països Cata­lans i a l'Europa del segle XXI. Vet aquí, doncs, la meva pro­posta artística de Tram­camp i de cor­re­dor medi­ter­rani. Vet aquí, doncs, el meu paradís tan­ma­teix imper­fecte, el cel que he gosat pin­tar, amb uns quants núvols, però, com l'obra de gran for­mat de l'Àvar Cal­vet que hi ha pen­jada de fa pocs mesos al cemen­tiri de la ciu­tat. Pot­ser és que ara mateix som al pur­ga­tori i ens cal ordir un pla entre tots ple­gats per fer-nos merei­xe­dors d'un horitzó més clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.