patrimoni
l'art de la franja
Una quinzena d'entitats reclamen al Govern que defensi les obres de Sixena
Demanen que la Generalitat actui amb “fermesa i contundència per protegir aquest patrimoni i garantir que es conservi al MNAC i al Museu de Lleida”
Una quinzena d'entitats lleidatanes s'han unit per reclamar a la Generalitat de Catalunya que “activi amb urgència els mecanismes jurídics, legislatius i administratius” de què disposa i defensi la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu de Lleida.
Les entitats, que s'han trobat amb els mitjans avui davant el Museu de Lleida, han presentat un manifest en resposta a l'acte judicial d'un jutjat d'Osca que ordena a Catalunya que torni a Aragó 97 peces del patrimoni històric del Monestir de Sixena, adquirides legalment i conservades en aquests dos museus catalans, abans del pròxim 25 de juliol.
Per a les entitats signants, la sentència 48/2015 de 8 d'abril del 2015 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca i el decret d'execució provisional 87/2015 de 24 de maig del 2016 del mateix Jutjat, que han declarat nul·les les operacions de compravenda i han ordenat la sortida de les obres de Catalunya, “no són ferms i encara tenen recorregut judicial”.
Assenyalen també que la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Llei de Museus (1990) i la Llei de Patrimoni Cultural Català (1993), “ha d'actuar amb fermesa i contundència per protegir aquest patrimoni i garantir que es conservi al MNAC i al Museu de Lleida, atès que les obres en qüestió formen part de la unitat de les seves col·leccions”.
“Les obres afectades per aquest conflicte –afegeixen– formen part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català i, per això, no poden sortir del país sense l'autorització de la Generalitat de Catalunya, a qui les lleis esmentades obliguen a tenir cura d'aquest patrimoni”.
Apunten també que “lliurar les obres i traslladar-les al monestir de Sixena implica no complir el marc legal establert per les lleis catalanes, a la vegada que posa en risc un patrimoni que es troba inscrit en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català”.
Finalment, en el seu manifest afegeixen que “el lliurament de les obres contradiu l'esperit dels projectes museològics dels dos museus, però de manera especial el projecte de Lleida, en el qual, la Franja i centres religiosos com el monestir de Sixena o la catedral de Roda d'Isàvena són elements imprescindibles d'un relat que aprofundeix en la història de la Corona d'Aragó i del territori històric del Bisbat de Lleida”.
“Aquest patrimoni, a més, és una peça clau per explicar el context social i religiós d'unes parròquies i d'uns territoris units per l'entesa i la germandat al llarg dels segles, i que ara es volen presentar com espais històrics separats”, conclouen.
Per tot això, consideren que el president, el Govern i la conselleria de Cultura “haurien d'assumir de forma decidida i clara, i utilitzant tots els mecanismes legals i administratius, la defensa de la unitat de les col·leccions del MNAC i del Museu de Lleida, comptant amb el suport de la societat civil”.
Han signat aquest manifest Amics de la Seu Vella; Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco; Associació de la Festa de Moros i Cristians; Associació Ermengópolis; Ateneu Popular de Ponent; Castellers de Lleida; Centre d'Estudis Comarcals del Segrià; Centre Excursionista de Lleida; Centre Llatinoamericà; Cercle de Belles Arts; Coral Shalom; Fundació Orfeò Lleidatà; Grup Cultural Garrigues; Òmnium Lleida-Ponent i Patronat del Còrpus.