Carlania Celler, primera empresa en independitzar-se

Jordi Miró i Sònia Gomà-Camps són els pro­pi­e­ta­ris de Car­la­nia Celler, una explo­tació fami­liar que fins fa poc temps ha for­mat part del celler de vive­ris­tes de Bar­berà de la Conca. L'experiència ha estat molt posi­tiva per a Miró, viti­cul­tor, i un gran defen­sor de la tra­dició agrícola que aban­dera el seu poble. Com la resta d'empre­ne­dors del viver, ha con­tribuït al fet que aquest arre­la­ment no es perdi i és en aquest sen­tit que Miró fa una crida perquè s'intenti donar pre­ferència d'accés al viver a la gent que, com ell, es dedi­quen al camp. A l'hora d'inde­pen­dit­zar-se, la seva con­dició de pagès, a la vegada que li pot haver faci­li­tat les coses, també ha fet que hagués de moure fils de manera més pre­ci­pi­tada, per apro­fi­tar tots els recur­sos pos­si­bles, fins i tot un que se li esca­pava per l'edat. Viure del camp i sub­sis­tir és com­pli­cat. «Has de val­dre't com pots per tirar enda­vant», asse­gura. Abans de for­mar part del viver de celle­ris­tes, Miró ja s'havia plan­te­jat mun­tar el seu propi celler a l'antiga pallissa del seu besavi, situ­ada a poca distància, al terme de Bar­berà. La família tenia per cos­tum ela­bo­rar vi de manera arte­sa­nal per a con­sum par­ti­cu­lar. La coberta també havia ser­vit, en oca­si­ons, per cele­brar-hi calçota­des.

Miró ha pogut fer rea­li­tat el seu somni i apro­fi­tar les noves ins­tal·laci­ons i equi­pa­ments del viver a l'antic celler de Bar­berà. El con­si­dera un pro­jecte que «ajuda a sal­var el sec­tor i con­tri­bu­eix al fet que pro­duc­tors de la comarca tre­guin la seva línia de vins de qua­li­tat». De bon prin­cipi, Car­la­nia Celler va apos­tar per l'ela­bo­ració de vins amb vari­e­tats autòcto­nes, sobre­tot el tre­pat. El raïm prové única­ment de vinyes pròpies i de cul­tiu ecològic.