viticultura
ecologia
Certificaran com a ecològic tot el vi del grup Castell del Remei
“No vol dir que venguis més, però el vi va cap aquí”, assegura el director, Tomàs Cusiné
El celler obre una etapa nova centrada també en l'enoturisme, tot invertint en la remodelació de l'antiga colònia agrícola
El celler Castell del Remei obre una etapa nova amb la mirada posada a convertir la històrica finca agrícola en un centre d'activitats i d'enoturisme. La certificació de tota la producció vinícola com a ecològica és una altra de les línies estratègiques del grup.
El 2014 Tomàs Cusiné –un dels fills de la propietat– va tornar per agafar les regnes del negoci. Cusiné havia emprès el seu propi camí dins el món del vi amb la creació de tres cellers: Cérvoles i Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre) i el més recent, Cara Nord (DO Conca de Barberà). Després de dos anys centrats en la reestructuració interna empresarial i el treball amb els vins de Castell del Remei per dotar-los d'un “concepte més modern”, la cinquena marca més antiga de l'Estat espanyol i pionera en la introducció de raïms com el cabernet sauvignon configura ara un grup amb 26 referències vinícoles. No obstant això, manté la diferenciació dels vins dels quatre cellers: “Cadascun té la seva personalitat, que li atorguen les finques i els sòls“, explica Tomàs Cusiné.
Castell del Remei, a Penelles, és una finca de 1.090 hectàrees que el 1872 ja funcionava com a colònia agrícola treballada per 50 famílies. En els propers dos anys, el grup invertirà 1,2 milions a remodelar espais com la zona enjardinada i a situar al celler un centre d'interpretació de la colònia, botiga i cafeteria. També l'obrirà a activitats, com ara els banquets, i la dinamitzarà amb tallers com els de natura per a escoles, que ja es duen a terme. “Volem donar valor a la marca a través de la potenciació de la seva història”, assegura Tomàs Cusiné, que descarta ara per ara obrir-hi un hotel.
Tomàs Cusiné considera que és qüestió de poc més d'una dècada que la majoria de vins de qualitat estiguin certificats com a ecològics. De fet, en el sector fa anys que es treballa amb tècniques menys agressives per al sòl i la vinya. I l'èxit –o la moda, com es vulgui– dels vins biodinàmics certifica la tendència. Ara el 80% de les vinyes del grup ja es treballen amb criteris ecològics. Aconseguir el segell és un procés de tres anys i, just enguany, el 40% de la producció dels quatre cellers sortirà certificada com a ecològica, en espera d'aconseguir-la per a la resta de vins el 2019. “No vol dir que en venguis més, però el vi va cap aquí”, manifesta Cusiné.