opinió. Alcalde de Torroella de Montgrí i diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona

L'espai d'interès agrari del Baix Ter (II)

«El ter­ri­tori del Baix Ter pre­senta una estruc­tura agrària regu­lar i defi­nida que carac­te­ritza en gran manera el pai­satge i els eco­sis­te­mes d'aquesta plana del Baix Empordà. La vege­tació autòctona de la ribera del riu Ter i els recs i còrrecs que hi des­guas­sen, con­viu amb els con­reus tec­ni­fi­cats en què la mà res­pec­tu­osa de l'home manté l'ances­tral estruc­tura par­cel·laria, de tal manera que es con­serva un ter­ri­tori en què es poten­cien els valors ecològics i la ren­di­bi­li­tat econòmica de l'acti­vi­tat agrària». Lluís Gra­tacós. Arqui­tecte.

En la pri­mera part d'aquest arti­cle par­lava ara fa uns dies de la importància dels espais agra­ris en l'orde­nació del ter­ri­tori i la pro­ducció ali­mentària i de la urgència de defi­nir-los i legis­lar-ne la pro­tecció; una neces­si­tat que es fa impe­ri­osa en diver­ses zones agrícoles del país. Ara em cen­traré en el cas con­cret de la pri­mera pro­posta que es fa seri­o­sa­ment a les comar­ques giro­ni­nes: la cre­ació de l'espai d'interès agrari del Baix Ter, una figura que es plan­teja com un marc de col·labo­ració entre el sec­tor de la page­sia i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, sobre­tot la local.

L'àmbit de la pro­posta pre­sen­tada pren com a referència els muni­ci­pis del Baix Empordà que van impul­sar l'Agenda 21 del Baix Ter. Ocupa una superfície de 26.866 hectàrees i està inte­grat per 20 muni­ci­pis: Albons, Bell­caire d'Empordà, Colo­mers, Foixà, Fon­ta­ni­lles, Gar­ri­go­les, Gualta, Jafre, la Tallada d'Empordà, Palau-sator, Pals, Par­lavà, Rupià, Serra de Daró, Tor­ro­e­lla de Montgrí, Ullà, Ullas­tret, Ultra­mort, Ver­ges i Vilo­priu. La defi­nició final d'aquest àmbit ter­ri­to­rial haurà de ser deli­mi­tada amb l'ads­cripció voluntària dels ajun­ta­ments i amb el con­sens dels muni­ci­pis i dels agents soci­o­e­conòmics. A més, s'haurà de tenir en compte la com­po­sició muni­ci­pal de la futura comu­ni­tat d'usu­a­ris de l'aqüífer del Baix Ter, com a inter­lo­cu­tora en la defi­nició de l'espai agrari i com a can­di­data a for­mar-ne part en el futur. Atès el com­po­nent local que es vol donar a l'espai agrari, la seva gestió es podria fer a través d'un con­sorci.

Actu­al­ment, en aquesta zona pre­do­mi­nen les explo­ta­ci­ons agrícoles dedi­ca­des als cere­als, els far­rat­ges i la fruita. Entre els cul­tius, el de la poma i l'arròs ocu­pen un lloc pre­fe­rent, tan en extensió com en qua­li­tat i pres­tigi inter­na­ci­o­nal. Pel que fa a la rama­de­ria, les explo­ta­ci­ons de porcí, boví i oví s'han anat reduint, de manera que, en les dues dar­re­res dècades, han des­a­pa­re­gut més de la mei­tat de les gran­ges.

L'acti­vi­tat agrària ha estat, i és avui encara, la prin­ci­pal, pel que fa a ús del sòl. Durant el període 1987-2002, la superfície con­re­ada va aug­men­tar, la qual cosa demos­tra que el sec­tor és actiu, tot i les con­di­ci­ons econòmiques des­fa­vo­ra­bles. Una gran part d'aquesta pro­ducció agrícola es basa en pro­duc­tes d'alta qua­li­tat, fet que repre­senta un poten­cial enorme des del punt de vista comer­cial. A tall d'exem­ple, podem des­ta­car la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP) Poma de Girona i la deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­gida (DOP) Oli de l'Empordà. També és molt remar­ca­ble l'esforç d'inno­vació cons­tant del sec­tor, tal com cons­tata la crei­xent imple­men­tació de la pro­ducció inte­grada de fruita dolça, molt més res­pec­tu­osa amb l'entorn, i amb una apor­tació més gran de valor afe­git al pro­ducte. També és remar­ca­ble la moder­nit­zació dels sis­te­mes de rega­diu, cada cop més efi­ci­ents, i estratègics, en la via­bi­li­tat i extensió dels cul­tius.

Que l'acti­vi­tat agrícola al Baix Ter és una rea­li­tat cons­ta­ta­ble i amb un actiu humà amb vocació de futur, ho demos­tra el fet que més d'un 67% dels ajuts a page­sos joves con­ce­dits al Baix Empordà per­ta­nyen a aquesta zona geogràfica. Això vol dir que, mal­grat les difi­cul­tats del sec­tor, quan par­lem en ter­mes de relleu gene­ra­ci­o­nal, en aquest àmbit, dis­po­sem de mol­tes per­so­nes amb vocació de man­te­nir l'acti­vi­tat com a mitjà per gua­nyar-se la vida.

Si fins ara he citat ele­ments posi­tius i que donen valor afe­git a la pro­ducció agrària, la pressió humana i la trans­for­ma­dora, vin­cu­la­des al turisme, la segona residència i les infra­es­truc­tu­res de comu­ni­cació, creen con­flic­tes de con­vivència entre el model agrari i la resta d'usos i acti­vi­tats. La implan­tació, legal i il·legal, d'acti­vi­tats no agràries en sòl rural és un fet que cal recon­duir i cor­re­gir. També és una evidència la difi­cul­tat dels ajun­ta­ments, a causa de la manca de recur­sos, per fer com­plir la nor­ma­tiva urbanística.

El con­sorci de l'espai agrari del Baix Ter de ben segur que pot coor­di­nar i opti­mit­zar els recur­sos dedi­cats al sòl no urba­nit­za­ble, al mateix temps que pot ser l'inter­lo­cu­tor vàlid i efi­ci­ent davant de les admi­nis­tra­ci­ons quant a temes d'abast supra­mu­ni­ci­pal, alguns de les quals ja es vénen tre­ba­llant, d'una manera dis­persa, a través de diver­sos orga­nis­mes, com ara la con­ta­mi­nació per nitrats, el man­te­ni­ment de cabals al Ter, la garan­tia de la dis­po­ni­bi­li­tat d'aigua per al reg, la valo­rit­zació dels recs històrics i el man­te­ni­ment en bon estat de la xarxa de camins i pis­tes fores­tals.

El model de gestió ha de con­so­li­dar l'espai agrari i, al mateix temps, ha de ten­dir a la sos­te­ni­bi­li­tat. És a dir, ha de con­ser­var els recur­sos sense dete­ri­o­rar el pai­satge, alhora que ha de ser econòmica­ment via­ble i soci­al­ment accep­ta­ble, amb unes línies d'actu­ació con­cre­tes que pos­si­bi­li­tin cana­lit­zar ajuts públics i pri­vats, esta­blir vigilància rural, crear mar­ques de qua­li­tat, pro­moure la comer­ci­a­lit­zació de pro­xi­mi­tat, etc.

La figura d'espai d'interès agrari és del tot com­pa­ti­ble amb la resta de qua­li­fi­ca­ci­ons sec­to­ri­als que tin­gui o pugui tenir el ter­ri­tori i no vol, en cap cas, con­tra­po­sar-se al pro­jecte de Parc Natu­ral del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que en aquests moments està tra­mi­tant la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, sinó que es tracta de dues figu­res que es com­ple­men­ten i es neces­si­ten, i que repre­sen­ten una opor­tu­ni­tat de futur per al progrés econòmic local.

L'espai d'interès agrari del Baix Ter no és res més que una eina per reforçar l'acti­vi­tat agrària i valo­rit­zar l'entorn: una aposta per un ter­ri­tori agrícola de qua­li­tat. Això és el que alguns pen­sem des del Baix Ter. Per aca­bar de convèncer-vos, us con­vido a l'expo­sició Page­sos. Home i pai­satge al Baix Ter que es va inau­gu­rar dis­sabte pas­sat al Museu de la Medi­terrània de Tor­ro­e­lla de Montgrí. Es tracta d'un meres­cut reco­nei­xe­ment a la gent que viu al camp i del camp, i que amb el seu tre­ball cons­tant i tenaç ha mode­lat, gene­ració rere gene­ració, el pai­satge que ens envolta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.