Economia

Empreses

Creixent cap al sol

Un jove vigatà de 25 anys impulsa Visionario, una nova marca d'ulleres de sol de preus populars que reivindica la seva qualitat

El grup aposta per la clientela local, però no renuncia al turisme ni a la venda en línia

Una marca cata­lana d'ulle­res de sol de recent cre­ació, Visi­o­na­rio, vol demos­trar la importància del do de l'opor­tu­ni­tat, de ser amb la idea cor­recta en el moment i el lloc per­fec­tes. Ho explica el seu màxim res­pon­sa­ble, el vigatà Miquel Dosta, que amb tan sols 25 anys ha posat en marxa un negoci que les xifres ja reve­len que és no només ren­di­ble, sinó també alta­ment pro­me­te­dor. La com­bi­nació d'un dis­seny modern i estu­diat, la tria de la loca­lit­zació de les boti­gues (sense dei­xar de banda la venda en línia) i una cadena de pro­ducció que vol estal­viar cos­tos sense rebai­xar qua­li­tat són l'aposta de la marca, que va néixer el juny pas­sat amb una inversió modesta d'uns 400.00 euros i que ja està donant un retorn que augura una fac­tu­ració d'1,1 mili­ons aquest any.

“Hem inten­tat com­bi­nar tècnica i dis­seny amb preu asse­qui­ble, per superar alter­na­ti­ves com ara la de les ulle­res cares i exclu­si­ves o bé les ulle­res de baix cost que només es dis­tri­bu­ei­xen per cor­reu electrònic, i ja no diguem la gamma més baixa de les man­tes a terra”, explica el jove Dosta. El fun­da­dor de Visi­o­na­rio té clar que el seu negoci és de volum i per això la seva estratègia implica, d'una banda, bus­car ubi­ca­ci­ons molt estu­di­a­des, un ajus­ta­ment de cos­tos i un tren­ca­ment amb l'òptica tra­di­ci­o­nal, amb pro­to­cols mèdics, “on el cli­ent entra i gai­rebé està obli­gat a adqui­rir un pro­ducte abans de sor­tir”. Per això, asse­gura el cre­a­dor del nou con­cepte d'ulle­res, “a les nos­tres boti­gues volem que hi hagi una experiència de moda” que defi­ni­ti­va­ment des­sa­cra­litzi l'accés als esta­bli­ments, als quals “es pot acce­dir, empro­var-se unes ulle­res lliu­re­ment, pre­gun­tar, sor­tir i tor­nar un altre dia, si es vol”.

Dosta ha estu­diat molt a fons tant el sec­tor com les pos­si­bi­li­tats d'inno­var-hi. Grans fir­mes com ara Luxot­tica, que aplega sota la seva ègida mar­ques com ara Ray-Ban, Cha­nel, Prada, Armani o Ver­sace, o la segona entre els gegants mun­di­als, Safilo, fun­ci­o­nen car­re­gant als seus mar­ges el pes de les mar­ques que pro­du­ei­xen i dis­tri­bu­ei­xen. “És una cadena de valor legítima, però no hi volíem con­nec­tar”, asse­gura Dosta. De fet, per ell era impor­tant “demo­cra­tit­zar unes ulle­res de sol sense renun­ciar a la qua­li­tat i a un preu asse­qui­ble”.

Per al dis­seny, Visi­o­na­rio té situ­ats en dife­rents punts del pla­neta un seguit dels ano­me­nats specs­hun­ters, una espècie d'obser­va­dors de tendències en àmbits tan diver­sos com per exem­ple els de les matei­xes pas­sa­rel·les de moda, i que també obser­ven, entre d'altres, l'estil vin­tage que es pot veure als car­rers del Soho, la imatge que impo­sen les cele­bri­tats i l'estètica que es detecta al vol­tant dels fes­ti­vals de música.

A par­tir d'això, els dis­senys fets a Bar­ce­lona ja ofe­rei­xen més de 350 referències, que crei­xen a un ritme d'un 10% de nove­tats men­su­als, i per ajus­tar el preu Visi­o­na­rio dis­se­nya a Bar­ce­lona, on hi ha un equip de 9 per­so­nes entre ofi­ci­nes i boti­gues, i fabrica a Hong Kong, “perquè aquí no trobàvem prou proveïdors de mate­ri­als i peces i allà hi són tots, i també els grans”, lamenta. Dosta indica que el segell de qua­li­tat els donen els vidres de Karl Zeiss, con­si­de­rats d'alta gamma, que uti­lit­zen amb unes con­di­ci­ons espe­ci­als.

El crei­xe­ment en oferta es com­pa­gina amb l'expansió física en la qual s'esfor­cen a “con­que­rir” Bar­ce­lona. De moment, a banda de la botiga de Ram­bla Cata­lu­nya, “que té una cli­en­tela 90% local que ens arriba pel boca-ore­lla”, Visi­o­na­rio està con­so­li­dant un esta­bli­ment a la zona del Born, que va enge­gar durant la cam­pa­nya nada­lenca i les rebai­xes, i ja té pre­vista l'ober­tura d'una botiga pop up; és a dir, pen­sada per a un període con­cret (sis mesos) i que tindrà un espai “espec­ta­cu­lar”, en parau­les de Dosta, al com­plex Maremàgnum i que s'inau­gu­rarà l'1 d'abril. A més, també seran pre­sents en fes­ti­vals d'estiu com ara el White Sum­mer de Pals, per arri­bar també al públic turístic.

Final­ment, volen “créixer en la direcció del sol”. Aquesta és la pers­pec­tiva que té pre­vista Dosta per a la seva expansió ter­ri­to­rial. Així, entre aquest any i el 2019, Visi­o­na­rio vol obrir-se mer­cat a Madrid, el País Valencià i les Bale­ars. “I amb vista al 2020, abor­da­rem el sud d'Europa, des de la Costa Blava fins a Grècia, pas­sant per Itàlia”, pro­met el jove empre­sari.

El cristall amb què es mira
Visionario utilitza vidres Carl Zeiss, una prestigiosa empresa, que els dona permís per usar la segona marca del grup, Zeiss Vision, sempre que no n'utilitzin el logo. Sovint, les grans multinacionals tenen cura de les seves marques i no permeten que es distribueixin per sota del preu d'alta gamma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.