Economia

medi ambient

Espais Naturals de Ponent suma tres nous indrets

Promocionarà també els tossals d'Almatret a l'aiguabarreig, els conreus i matollars d'Anglesola i Vilagrassa i el paisatge de mosaic de Granyena

Enguany, organitza 30 activitats de descoberta i tast

Espais Naturals de Ponent, el projecte presentat ara fa mig any per donar a conèixer una desena d'indrets singulars i atraure-hi activitat econòmica, creix amb tres noves incorporacions. L'Associació Leader Ponent va presentar ahir a alcaldes i consells comarcals les novetats, amb la posada en marxa d'un programa d'activitats anual i una exposició itinerant per dinamitzar tots els espais.

Les tres noves incorporacions al projecte són també espais protegits, que destaquen per la seva bellesa, riquesa faunística i vegetal. Els tossals d'Almatret és al límit sud de l'aiguabarreig del Segre, el Cinca i l'Ebre, amb pinedes formant una illa sobre l'Ebre. El mosaic de boscos, conreus i matollars de Granyena, situat principalment a la Segarra, té un alt valor natural i és zona de protecció d'aus. Conreus, canals secundaris del canal d'Urgell i una extensió de 137 hectàrees de matollars a Anglesola i Vilagrassa són el marc dels principals nuclis reproductors d'aus protegides. Precisament, l'ornitològic és un dels sectors turístics que es vol consolidar. “Venen visitants, però no s'hi queden”, indica la gerent de l'associació, Teresa Fuentes. Així, aconseguir la creació de paquets turístics és un altre dels eixos de treball del projecte: “És una assignatura pendent, i organitzarem una jornada per plantejar-ho a les empreses del territori, però depèn d'elles”, diu Fuentes. Leader Ponent també treballa assessorant els municipis per crear estructura de gestió en espais que ara no en tenen i signarà convenis de col·laboració per als espais de les valls de Vinaixa, la serra d'Almenara i l'aiguabarreig del Cinca i el Segre.

El web d'Espais Naturals inclourà dos espais que, a diferència de la resta, no estan protegits, però “tenen un alt interès social, paisatgístic i cultural”. Es tracta de la vall del Corb i les banquetes del canal d'Urgell, protagonistes de la lluita de l'entitat Canal Viu per conservar-les: “Naltres sols situem els atractius de territori, però crec que s'ha de trobar, entre tots plegats i posant sentit comú, un equilibri entre el desenvolupament i el manteniment” de les arbredes, assegura al respecte Fuentes.

Una agenda atapeïda

Per a aquest mes i fins a final d'any, s'han organitzat una trentena d'activitats esportives, de descoberta dels valors naturals, gastronòmiques i musicals als espais naturals: elaboració de caixes niu, anellaments, concerts amb degustació de productes locals i Trekorientació, entre d'altres. L'objectiu és fomentar l'activitat dels espais “mantenint la identitat, aprofitant la força del conjunt i augmentar en primer lloc l'autoestima de la gent del territori”, afirma Fuentes. La marca ja “millora l'oferta turística, fomentant-ne l'activitat i vertebrant el territori”, diu el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson.

LES FRASES

Mantenint la identitat dels espais, aprofitem la força del conjunt
Teresa Fuentes
GERENT ASSOCIACIÓ LEADER PONENT
La marca ja millora l'oferta turística, fomenta activitat i vertebra el territori
Oriol Anson
DIRECTOR GENERAL DE DESENVOLUPAMENT RURAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.