Economia

medi ambient

Espais Naturals de Ponent suma tres nous indrets

Promocionarà també els tossals d'Almatret a l'aiguabarreig, els conreus i matollars d'Anglesola i Vilagrassa i el paisatge de mosaic de Granyena

Enguany, organitza 30 activitats de descoberta i tast

Espais Natu­rals de Ponent, el pro­jecte pre­sen­tat ara fa mig any per donar a conèixer una desena d'indrets sin­gu­lars i atraure-hi acti­vi­tat econòmica, creix amb tres noves incor­po­ra­ci­ons. L'Asso­ci­ació Lea­der Ponent va pre­sen­tar ahir a alcal­des i con­sells comar­cals les nove­tats, amb la posada en marxa d'un pro­grama d'acti­vi­tats anual i una expo­sició iti­ne­rant per dina­mit­zar tots els espais.

Les tres noves incor­po­ra­ci­ons al pro­jecte són també espais pro­te­gits, que des­ta­quen per la seva bellesa, riquesa faunística i vege­tal. Els tos­sals d'Alma­tret és al límit sud de l'aigua­bar­reig del Segre, el Cinca i l'Ebre, amb pine­des for­mant una illa sobre l'Ebre. El mosaic de bos­cos, con­reus i mato­llars de Gra­nyena, situat prin­ci­pal­ment a la Segarra, té un alt valor natu­ral i és zona de pro­tecció d'aus. Con­reus, canals secun­da­ris del canal d'Urgell i una extensió de 137 hectàrees de mato­llars a Angle­sola i Vila­grassa són el marc dels prin­ci­pals nuclis repro­duc­tors d'aus pro­te­gi­des. Pre­ci­sa­ment, l'orni­tològic és un dels sec­tors turístics que es vol con­so­li­dar. “Venen visi­tants, però no s'hi que­den”, indica la gerent de l'asso­ci­ació, Teresa Fuen­tes. Així, acon­se­guir la cre­ació de paquets turístics és un altre dels eixos de tre­ball del pro­jecte: “És una assig­na­tura pen­dent, i orga­nit­za­rem una jor­nada per plan­te­jar-ho a les empre­ses del ter­ri­tori, però depèn d'elles”, diu Fuen­tes. Lea­der Ponent també tre­ba­lla asses­so­rant els muni­ci­pis per crear estruc­tura de gestió en espais que ara no en tenen i sig­narà con­ve­nis de col·labo­ració per als espais de les valls de Vinaixa, la serra d'Alme­nara i l'aigua­bar­reig del Cinca i el Segre.

El web d'Espais Natu­rals inclourà dos espais que, a diferència de la resta, no estan pro­te­gits, però “tenen un alt interès social, pai­satgístic i cul­tu­ral”. Es tracta de la vall del Corb i les ban­que­tes del canal d'Urgell, pro­ta­go­nis­tes de la lluita de l'enti­tat Canal Viu per con­ser­var-les: “Nal­tres sols situem els atrac­tius de ter­ri­tori, però crec que s'ha de tro­bar, entre tots ple­gats i posant sen­tit comú, un equi­li­bri entre el desen­vo­lu­pa­ment i el man­te­ni­ment” de les arbre­des, asse­gura al res­pecte Fuen­tes.

Una agenda atapeïda

Per a aquest mes i fins a final d'any, s'han orga­nit­zat una tren­tena d'acti­vi­tats espor­ti­ves, de des­co­berta dels valors natu­rals, gas­tronòmiques i musi­cals als espais natu­rals: ela­bo­ració de cai­xes niu, ane­lla­ments, con­certs amb degus­tació de pro­duc­tes locals i Treko­ri­en­tació, entre d'altres. L'objec­tiu és fomen­tar l'acti­vi­tat dels espais “man­te­nint la iden­ti­tat, apro­fi­tant la força del con­junt i aug­men­tar en pri­mer lloc l'auto­es­tima de la gent del ter­ri­tori”, afirma Fuen­tes. La marca ja “millora l'oferta turística, fomen­tant-ne l'acti­vi­tat i ver­te­brant el ter­ri­tori”, diu el direc­tor gene­ral de Desen­vo­lu­pa­ment Rural, Oriol Anson.

LES FRASES

Mantenint la identitat dels espais, aprofitem la força del conjunt
Teresa Fuentes
GERENT ASSOCIACIÓ LEADER PONENT
La marca ja millora l'oferta turística, fomenta activitat i vertebra el territori
Oriol Anson
DIRECTOR GENERAL DE DESENVOLUPAMENT RURAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.