medi ambient
control de plagues
Els arrossaires aposten per la sembra en sec per combatre el cargol poma
Un 10% dels camps del delta de l'Ebre utilitzen aquest mètode de cultiu tot i que és menys productiu
La inundació dels arrossars començarà el 18 d'abril
La plaga del cargol poma fa que els arrossaires del delta de l'Ebre proven altres mètodes de cultiu per tal de conviure amb el mol·lusc invasor. El cargol poma ataca la planta de l'arròs quan aquesta comença a créixer i el camps estan inundats d'aigua, però ja no representa una amenaça quan la planta supera els 20 centímetres. És per això que cada vegada més productors aposten per la sembra en sec del cereal, enterrant la llavor al camp i sense inundar la parcel·la fins passats 30 dies. Així, mentre que l'any passat es van sembrar en sec 90 hectàrees d'arrossar, aquesta campanya s'aplica aquest sistema de cultiu en unes 2.000 hectàrees, un 10% del total de la superfície arrossera.
La sembra en sec s'ha posat en pràctica principalment al marge esquerre del Delta, on la plaga del cargol poma està més escampada. De fet, és una de les actuacions previstes pel Departament d'Agricultura en el pla de lluita i eradicació del cargol poma. “És una bona solució per combatre el cargol poma, permet estalviar el cost del tractament en saponina”, ha explicat el responsable de sectors agraris d'Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell. Segons UP, el cost de producció de l'arròs s'ha encarit 554 euros per hectàrea a les parcel·les afectades pel cargol poma.
Però no tots els arrossars del Delta són aptes per aplicar la sembra del cereal en un camp eixut. “En els camps més pròxims al riu funciona molt bé, però prop del mar no”, ha dit Verdiell. En aquest sentit, la sembra en sec permet estalviar en els tractaments fitosanitaris, però és un mètode de cultiu menys productiu. “A Itàlia fa temps que es prova aquest sistema per estalviar costos, però de moment només un 20% de la superfície es conrea amb aquest mètode”, ha indicat el responsable de sectors agraris d'UP. Els arrossars italians no pateixen, però, la plaga del cargol poma.
Camps sense cultiu
Al marge dret del Delta es farà guaret, és a dir, no es conrearà res, en una superfície de 60 hectàrees, mentre que en unes altres 20 hectàrees es faran assajos en diferents productes químics. Si bé al marge esquerre la plaga afecta 6.000 hectàrees, al dret es limita a 85 hectàrees i l'objectiu del Departament d'Agricultura és eradicar-la en aquesta part del Delta. Per la seua banda, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre reclama a l'administració més recursos econòmics per combatre la plaga i lamenta que no se'ls hagin concedit els 380.000 euros que reclamaven. El pressupost anual per combatre el cargol poma és d'1 milió d'euros.
D'altra banda, a partir del 18 d'abril es començaran a inundar els camps del Delta, un procés que es completarà en deu dies, i després se sembraran les parcel·les. “Ja tenim els arrossars anivellats i la feina principal d'aquesta setmana és aplicar l'adob als arrossars”, ha assenyalat Verdiell.