Economia

ANÀLISI

Esteve Vilanova

Descobrir el futur

Deia Ana­tole France: “El futur s'amaga rere de les per­so­nes que el fan” i just en aquest moment de la nos­tra història que entre tots estem en ple procés per crear-nos un futur nou, seria impor­tant saber què ama­guen les per­so­nes que l'estan fent. Perquè sí que és veri­tat que l'anem fet entre tots (“això va començar junts i aca­barà junts”, diuen els líders), però hi ha com­por­ta­ments i pro­me­ses de futur que, almenys a mi, em fan gri­nyo­lar una mica els meus fona­ments. No crec de cap manera que, en aquest cas, s'hagi de fer com es fa en una cam­pa­nya política de fer pro­me­ses popu­lis­tes per com­prar volun­tats. Crear un país és molt seriós i em penso que tenim prou argu­ments per defen­sar la nos­tra lli­ber­tat. Tenim una història rica en per­se­cució de les nos­tres lli­ber­tats que ens avala el dir prou i voler ser un poble lliure. La lli­ber­tat, encara que avui és cada vegada menys valo­rada i flo­rei­xen els defen­sors de règims i autar­ques dic­ta­dors, no vull pen­sar que els cata­lans, després de tres-cents anys depen­dents, ara que albi­rem la lli­ber­tat, no la valo­rem amb prou fer­mesa. Accep­tat el valor suprem de ser un país nor­mal com ho són tots els lliu­res, també tenim un altre ele­ment molt impor­tant, el de l'eco­no­mia. Tots els estu­dis seri­o­sos de via­bi­li­tat econòmica de la inde­pendència que s'han fet ens demos­tren que la nos­tra eco­no­mia és forta i com­pe­ti­tiva, capaç de pro­duir-nos riquesa per ser un país amb un nivell de benes­tar impor­tant, si ens ges­ti­o­nem bé. I m'agrada res­sal­tar el “si ens ges­ti­o­nem bé” perquè molt sovint per­so­nes i fins i tot soci­e­tats que tenen uns ingres­sos molt alts, la seva mala gestió els porta a la fallida.

El model de país que s'amaga rere dels que ges­ti­o­nen el procés, per dir-ho en parau­les de France, encara avui és un enigma. Em falta un cor­pus dogmàtic cen­tral i potent, que pugui defen­sar-se de les enves­ti­des demagògiques dels extrems. Aquesta síntesi de pro­grama amb visió de futur, entre els dos par­tits del govern, és urgent que s'acla­reixi, o si volen mar­car per­fil, que ens reve­lin el de cadascú, però que tin­guem clar quin serà el model que hau­rem de crear a par­tir de l'endemà. Pro­ba­ble­ment per la meva prudència que entenc que han de tenir els ges­tors del diner públic i la res­pon­sa­bi­li­tat que con­tra­uen davant dels seus admi­nis­trats, pro­me­ses com que de cop la inde­pendència ens por­tarà un incre­ment con­si­de­ra­ble de les pen­si­ons, em sem­blen no necessàries en aquest moment. Dir que volem ser un país de pau (i qui no?) i per tant rebut­gem el mili­ta­risme i ens decla­rem un país sense exèrcit, em sem­bla una pro­mesa volun­ta­rista i d'una mio­pia extra­or­dinària del món actual i de les ali­an­ces. Dir que volem ser un país d'aco­llida i defen­sar por­tes ober­tes i papers per a tot­hom, em sem­bla una greu irres­pon­sa­bi­li­tat. O pro­me­tre una renda mínima a tot­hom, com una mena de Plan de Empleo Rural ampliat (tant que l'hem cri­ti­cat!), em sem­bla que reque­reix molts més estu­dis de pros i con­tres i, sobre­tot, de la via­bi­li­tat econòmica d'una mesura d'aquest tipus en què hi sobra volun­ta­risme.

Ara hi ha una tendència a dir-ne de tot “drets” i mal­fiem-nos d'aquells cre­a­dors de drets sense que vagin acom­pa­nyats d'obli­ga­ci­ons. No hi pot haver un dret sense una obli­gació. Costa dir això, i no és gens agraït, espe­ci­al­ment quan fa tant de temps que rebem bom­bar­de­jos polítics ofe­rint-nos drets a canvi del vot perquè sem­pre sur­ten els benin­ten­ci­o­nats defen­sors de totes les cau­ses qua­li­fi­cant-te d'insen­si­ble o d'allò ja tan gas­tat: “neo­li­be­ral”. Però si volem fer un país digne, modern i via­ble, hem de començar també per des­criure clara­ment qui­nes són les obli­ga­ci­ons que tenim tots com a mem­bres d'aquesta comu­ni­tat.

Apel·lar cons­tant­ment als pres­su­pos­tos públics per crear drets i uti­lit­zar la potes­tat gover­na­men­tal de crear nous impos­tos i més pressió fis­cal, no és el millor camí per fer un país com­pe­ti­tiu ni modern i, amb el temps, podria pas­sar-nos que siguem un país exhaust, amb molta menys capa­ci­tat per sos­te­nir els mínims que fan que una soci­e­tat sigui soci­al­ment justa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.