Economia

Municipal

Cassà reivindica el món surer amb la primera Fira del Tap

Una demostració de pela de suro o de l’ofici de taper, entre la quarantena d’actes que s’han programat

Amb l’objec­tiu de rei­vin­di­car el pas­sat, però també el pre­sent i futur del món surer i taper, Cassà de la Selva ha orga­nit­zat la pri­mera Fira del Tap per al cap de set­mana del 16 al 19 de juny. La Fira del Tap inclou una qua­ran­tena d’acti­vi­tats repar­ti­des per tot el muni­cipi i que van des de con­ferències, debats i tertúlies fins a experiències més il·lus­tra­ti­ves, com és una demos­tració de pela de suro o de l’antic ofici de taper, i sopars i dinars popu­lars que reme­mo­ren els xics-xecs, pas­sant per visi­tes a indústries sure­res, mari­dat­ges gas­tronòmics, con­certs i fins i tot un con­curs d’Ins­ta­gram o un curs de pela­dor de suro.

“Hi ha un tap de suro a cada casa del món, la gent, però, coneix d’on ve?”, es pre­gun­tava ahir l’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, durant la pre­sen­tació de la fira en un acte al Patro­nat de Turisme de Girona-Costa Brava, orga­nisme que dona suport a la fira, jun­ta­ment amb altres enti­tats, com ara l’Ins­ti­tut Català del Suro, la DO Empordà, Rete­cork i Aecork. En aquest sen­tit, el vice­pre­si­dent ter­cer del Patro­nat de Turisme, Enric Dotras, va reconèixer la fira com “una ini­ci­a­tiva que rei­vin­dica al ter­ri­tori una indústria via”, i també el vice­pre­si­dent de pro­moció del Con­sell Regu­la­dor DO Empordà, Josep Serra, qui va insis­tir en el “pri­vi­legi de com­par­tir el ter­ri­tori amb el sec­tor surer i la indústria surera”. La DO Empordà ocu­parà un dels estands pre­vis­tos durant la fira i en el qual ofe­rirà tas­tets de vins. També, i amb la volun­tat de donar a conèixer altres ter­ri­to­ris surers, s’ha con­vi­dat el ter­ri­tori surer de la Cata­lu­nya del Nord, amb la presència dels muni­ci­pis de Morellàs i Vivers.

LA DATA

16.6.2017
Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, farà la conferència inaugural que donarà el tret de sortida a la fira.

Xic-xec, sopar i dinar popular dels vells tapers

Una de les activitats més destacades de la fira és l’espai Xics-xecs, que és el nom amb el qual els vells tapers de Cassà es referien al tiberi o xefla que feien en colla als hostals de muntanya. Segons explica Àngel Madrià, de l’Editorial Gavarres, que ha dirigit la fira, es preveu que el sopar popular de dissabte i el dinar popular de diumenge seran algunes de les activitats més atractives per al públic. Els àpats estaran preparats per cuiners locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.