Economia

Empleats i l’alcalde desvelen que Ercros marxa de Cardona

Afirmen que l’empresa “té la decisió presa” i que tot indica que la setmana vinent podria presentar l’ERO

La companyia ha presentat un pla de restauració “de mínims” que en cap cas comporta la retirada del runam salí

Ercros tancarà totalment la planta que té a Cardona. Després de més d’un any de rumors i mobilitzacions, el cessament de l’activitat és ja inevitable. Així ho van explicar ahir treballadors i sindicats a aquest diari i també l’alcalde, Ferran Estruch, que va avançar que Ercros “té la decisió presa”. L’empresa, però, no ha fet públic encara cap pas de manera oficial –com tampoc ho ha fet en el darrer anys i mig–. El tancament afectarà una plantilla de 36 empleats, més una desena de treballadors indirectes.

El delegat de personal de la planta de Cardona, José Antonio Valverde, va explicar que en els pròxims deu dies és molt probable que Ercros presenti un ERO que també afectaria treballadors de Vila-seca 1 i Flix. En la mateixa línia, Estruch va dir: “Tot fa pensar que la setmana vinent el presentaran.”

Un cop s’hagi emès l’ERO, s’obrirà un període de 15 dies per revisar la documentació i, després, hi haurà un mes per a les negociacions entre treballadors i empresa. Tot plegat, s’hauria de produir abans de l’11 de desembre, que és la data límit que Europa va posar per deixar de produir clor amb les anomenades cèl·lules de mercuri, una tecnologia que es fa servir a Vila-seca 1 i a Flix, on Cardona porta la sal que recicla de les escombreres. A més, com ja han explicat en ocasions alcalde i treballadors, a Ercros li surt ara més a compte comprar la nova sal vacuum que fabrica Iberpotash que continuar tractant la que hi ha al runam cardoní. La negociació de l’ERO haurà d’aclarir aspectes com ara les prejubilacions o possibles trasllats a les altres plantes que té Ercros, que són Vila-seca 2, Tarragona, Sabiñánigo i Aranjuez.

Qui retirarà el runam?

Segons ha pogut saber aquest diari, la idea d’Ercros és deixar només una persona en plantilla a Cardona, que s’encarregaria de supervisar la restauració que s’està fent on abans hi havia un dels dos runams que tenia la vila. Es tracta de l’anomenada Terrera Nova. En aquest indret, Ercros ja va retirar els residus salins i ara només queda realitzar la restauració per tornar a deixar l’espai tal com era abans que s’hi comencés a abocar.

El problema, doncs, serà l’altre runam –la Terrera Vella–, que és el que Ercros estava explotant actualment –hi ha acumulades 4,5 tones de residus–. La companyia ja ha presentat el seu pla de restauració, que seria de mínims i que es limitaria a fer un perímetre al runam i unes obres per a la correcta recollida d’aigües. En cap cas es parla de retirar-lo. L’alcalde ja ha dit que presentaran al·legacions: “No hi estem d’acord; no solucionen el problema laboral i ens deixen també el problema mediambiental”. I hi va afegir: “Batallarem per trobar una solució per als treballadors i també per al medi ambient.”

Dins el pla miner

En la solució del conflicte podria jugar un paper important la reunió que aquesta setmana l’alcalde ha mantingut amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en la qual Estruch s’ha endut el compromís del govern d’incloure Cardona en el lla director de la mineria del Bages, un document que en els seus inicis es va encarar molt al futur ambiental de Súria i Sallent –on té presència Iberpotash–, però que havia deixat de banda Cardona. Ara, hi serà present amb tots els efectes.

Un ambient “enrarit”

Des que la notícia va saltar el 22 de juny del 2016 –aquest diari en va donar l’exclusiva–, els treballadors, el poble i l’Ajuntament han fet mobilitzacions per exigir la continuïtat d’Ercros i la restauració de la vall. Però no se’n preveuen més. Entre els treballadors es respira ara un “ambient enrarit” i també de “tristesa”.

LES XIFRES

36
treballadors
té actualment la planta d’Ercros de Cardona, que també dona feina a una desena d’empleats indirectes.

LA DATA

22.06.16
és quan
es va fer públic que Ercros planejava marxar; en aquest temps, la firma no ha dit res de manera oficial.
4,5
tones
de residus queden al runam que estava explotant Ercros en l’actualitat; en vuit anys s’hauria pogut eliminar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.