Economia

Hospitals per a pacients de quatre potes

La cadena veterinària Vetland aspira a tenir cent centres en cinc anys

L’atenció sanitària a mascotes al nostre país és un sector molt atomitzat format per nombroses consultes veterinàries independents. Amb la intenció d’impulsar una cadena líder de centres veterinaris urbans, el 2015 va néixer Vetland, amb una primera clínica a Barcelona. Dos anys després ja en té dotze a tot l’Estat i la intenció és augmentar el ritme d’obertura per arribar al centenar en cinc anys. “Ja som líders, però volem ser-ho molt més”, diu Giovanna Montaño, administradora de Vetland, una firma propietat de Detriavall, un holding que té diferents negocis sempre en el camp assistencial.

Fins ara, Vetland ha invertit 2,5 milions d’euros i preveu arribar als 3 milions a finals del 2018, per doblar el nombre de clíniques fins a les 24 o 26. Per assolir l’objectiu del centenar, la inversió total serà d’uns 15 milions d’euros. Aquest creixement parteix de la identificació de les zones d’interès; a partir d’aquí la primera opció sempre és sondejar la via d’adquirir un centre que ja estigui amb funcionament i que tingui clientela, però també es pot muntar un partint de zero.

Dels dotze centres que actualment formen part de la xarxa, quatre són a Catalunya (Barcelona, Cardedeu, Llinars del Vallès i Sabadell) i la resta a Madrid, Alacant, Sevilla, Las Palmas, Vigo, Benavente i dues a Torrevella. La majoria són clíniques, però els centres de Cardedeu, Benavente i Vigo són hospitals, amb atenció 24 hores i molts més serveis i més personal que una clínica.

Nou hospital a Barcelona.

De fet, aquella primera clínica del carrer Londres, de 500 m², ben aviat augmentarà de categoria per passar a ser hospital. No és un tema menor, perquè la ciutat de Barcelona només té una desena d’hospitals per a mascotes en tot el terme municipal. La majoria de centres d’aquestes característiques s’obren als afores de la ciutat. Les moltes consultes veterinàries són unipersonals i actuen com a satèl·lits d’aquests hospitals, derivant els casos més greus. “El repte de muntar un hospital és rendibilitzar-lo”, reconeix Marta Serrano, directora d’operacions de Vetland. Cal pensar que mentre que una clínica té una plantilla de tres o quatre professionals, l’hospital en necessita el doble. En el cas de Vetland l’equip de gestió de les clíniques està centralitzat.

L’aposta de Vetland s’emmarca en una dinàmica de creixent preocupació social per la salut de les mascotes, que acaben formant part de les famílies com un membre més. Actualment el cost anual per mascota és d’uns 1.000 euros i el tiquet mitjà de les clíniques és d’entre 15 i 17 euros, lluny encara dels més de 30 euros d’altres països europeus. En el cas de Catalunya, els gats i gossos són portats al veterinari per algunes rutines com ara la vacunació o desparasitació o quan hi ha problemes de salut. A Vetland volen potenciar la prevenció, amb revisions anuals, que podrien allargar sensiblement la vida de les mascotes.

Detriavall és el braç inversor d’Asistencia Dental Europea, un grup dedicat a la prestació de serveis odontològics per a asseguradores. A més de Vetland, Detriavall ha impulsat diversos negocis en el camp assistencial, entre els quals destaca Aspad, que va néixer el 2011 per oferir serveis d’atenció sanitària a mascotes amb pòlissa.

VETLAND

Facturació
1,5 M€
Treballadors
76
Any de fundació
2015
El 75% dels ‘pacients’ de Vetland són gossos i una mica més del 20% són gats. La resta són animals de tot tipus, amb una creixent presència dels exemplars exòtics. Les instal·lacions de Vetland separen els serveis dels gats dels dels gossos per evitar l’estrès dels animals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.