Economia

Agricultura

Les tractorades marcaran l'inici de la sega de l'arròs

Els productors esperen recol·lectar-ne unes 120.000 tones de bona qualitat

Unió de Pagesos ha convocat una mobilització divendres per alçar la veu contra les retallades dels ajuts agroambientals al sector

Les màquines recol·lectores entraran d'aquí a uns dies als camps verds i grocs que distingeixen el paisatge ebrenc per començar a segar l'arròs i iniciar una campanya amb un volum de producció inferior al de l'any passat però de qualitat “excel·lent”. A les portes de la sega, però, el sector està molest per les retallades dels ajuts agroambientals.

En el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, aquestes subvencions, cofinançades per diferents administracions, ajuden a compensar els costos o menors ingressos que comporta a la pagesia dur a terme pràctiques més respectuoses amb el medi ambient més enllà de la normativa. Els sindicats agraris denuncien que el Departament d'Agricultura ha retallat aquests ajuts un 20%. Una retallada que alerten que suposarà una pèrdua de 7,5 milions, uns 395 euros per hectàrea de mitjana. I 20 milions d'euros en cinc anys. A més, tindrà caràcter retroactiu i afectarà la collita de l'any passat.

Per alçar la veu contra aquestes mesures, Unió de Pagesos ha convocat una tractorada divendres, dia 9. Sortirà a les deu del matí des de l'ajuntament de l'Aldea i, després de circular per l'N-340, arribarà a Amposta, on els manifestants lliuraran un manifest al delegat territorial de Medi Ambient. Així es va decidir en l'assemblea convocada dijous al vespre a Deltebre.

“Totes les retallades són injustes, però aquí ens estan pagant per un increment de costos o una minva de collita”, alerta el responsable de sector agrícoles de la comissió permanent d'Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell.

L'altre sindicat majoritari, Asaja, donarà suport a la convocatòria, tot i les reticències per la data escollida, a les portes de la sega. “Hem d'anar a l'una, el sector i els polítics del territori, per renegociar aquesta tardor i mobilitzar-nos”, assegura el coordinador nacional d'Asaja, Albert Castelló, que lamenta la falta de sensibilitat de la Generalitat i, especialment, del Departament d'Agricultura.

Els productors recorden que, a més d'afectar unes 1.800 persones que conreen més de 20.000 hectàrees, des del 2009 han d'assumir un augment de costos –uns 200 euros per hectàrea– com a conseqüència de la lluita contra el cargol poma.

En aquest context, el sector de l'arròs no és l'únic afectat. També toca als productors de cítrics i fruita dolça i als de l'oli. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha convocat en els últims dies mobilitzacions en altres comarques, com la del 26 d'agost passat a Ripoll i la prevista ahir a Tremp.

La collita

Les protestes marcaran l'inici de la campanya. Els productors preveuen recol·lectar unes 120.000 tones d'una qualitat excel·lent.

Els arrossaires han aconseguit superar, en bona mesura, les condicions climàtiques desfavorables en el moment de la germinació durant la primavera. Malgrat això, la producció serà quantitativament entre un 10 i un 15% inferior a la de la passada campanya, considerada molt bona. Un descens que podria acabar compensant l'excel·lent qualitat del cereal, gràcies a les bones condicions durant el període de maduració. En aquestes condicions, i davant la relativa escassetat de reserves a l'Estat espanyol en aquests moments, confien que els preus es mantindran o pujaran respecte als 280 i 300 euros la tona de la passada campanya.

El primer indicador sol arribar una setmana després de l'inici de la sega i, segons recorda el sector, el sol marcar la multinacional Herba, que controla gran part del mercat a l'Estat espanyol. “Per les informacions que tenim no anirà massa malament”, avisa Verdiell.

Pel que fa a la lluita contra el cargol poma, amb el marge esquerre totalment infestat, els esforços al dret per controlar focus com el de Poblenou del Delta han funcionat parcialment: enguany n'han aparegut de nous a Balada i la superfície afectada a mitja campanya ja supera la de tota l'anterior.

LA DATA

09.09.16
Divendres que ve han convocat una mobilització des de l'ajuntament de l'Aldea fins a Amposta.

LA XIFRA

10%
menys
és el volum de producció que preveu el sector en comparació amb altres campanyes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa