Economia

Medi ambient

Oposició a l'obertura de la planta de purins de Juneda

Ipcena denuncia que “s'incineraran” 40.000 tones anuals d'escombraries, la meitat de Barcelona

L'abocador de les Garrigues està saturat i el Consell Comarcal no compromet el suport a la planta

El projecte de reobertura de Tracjusa, l'antiga planta de tractament de purins de Juneda, porta cua. La tardor passada, l'associació Gestió Agroramadera de Ponent –que aplega 160 ramaders– va anunciar l'entrada com a soci majoritari de l'elèctrica Audax a la planta, tancada arran de la supressió dels ajuts a la cogeneració elèctrica. Aquest fet impulsava l'obertura amb una inversió de 16 milions. Tècnicament, el projecte inclou substituir el gas natural que s'usava per assecar els purins pel vapor generat per la combustió de 40.000 tones anuals d'escombraries. I aquí és on rau la polèmica.

La setmana passada es va presentar un manifest impulsat per l'organització ecologista Ipcena contrari a la planta, en un acte a Mollerussa en què van assistir membres d'altres plataformes i entitats del territori, com la del Poal, que s'oposa a la planta de biomassa de Nufri. “El problema és que usa recursos finits per cremar, quan el discurs als ciutadans és que cal reciclar”, assenyala el secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez. “A les Garrigues es recicla el 20% de la fracció neta i al Pla d'Urgell, el 32%. Primer cal fer els deures i no autoritzar projectes que a més incompleixen normatives europees i catalanes”, assegura. La CE obliga, abans del 2020, a assolir un mínim del 50% dels residus municipals, segons els opositors, que ja busquen adhesions i informen altres entitats.

A més, els opositors temen per la “toxicitat” dels gasos emesos per la “incineració, que es defineix segons el reglament 815/2013 com a qualsevol unitat tècnica o equip, fix o mòbil, dedicat al tractament tèrmic de residus amb o sense recuperació de la calor produïda per la combustió”.

LA FRASE

La planta usa recursos finits per cremar, quan als ciutadans se'ls diu que reciclin
Joan Vàzquez
SECRETARI GENERAL D'IPCENA

LA FRASE

La Generalitat s'ha de decidir per l'abocador comarcal o per la reobertura de la planta
Antoni Villas
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LES GARRIGUES

“Continua sent vàlida per als purins”

La planta usaria 20.000 tones anuals de deixalles de l'àrea metropolitana de Barcelona, 8.000 tones de les Garrigues i 12.000 tones del Pla d'Urgell, segons els opositors. La polèmica i la reobertura de Tracjusa coincideixen amb la saturació de l'abocador comarcal de les Garrigues.

Antoni Villas, president del Consell Comarcal, afirma: “Tenim sobre la taula una inversió d'un milió per fer un nou abocador amb deu anys de vida. Pagaríem 50 euros per tona abocada. Per tant, s'ha de reduir al màxim l'ús de l'abocador i hem projectat una planta de triatge conjunta amb el Pla d'Urgell. Si un cop triades les escombraries es poden transformar en un residu energètic de valor cal decidir-ho entre tots els alcaldes.”. Vol que “la Generalitat es decideixi per una cosa o per una altra” i després “ho farà el consell d'alcaldes”. Villas, també alcalde de Juneda, afirma que el suport a l'Ajuntament a la reobertura de Tracjusa és unànime. “Durant 15 anys ha estat una solució vàlida per als purins i ho continua essent. No és incineració, fan gas amb residus tractats prèviament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)