Trampolí al mercat vitivinícola

El viver de celleristes de Barberà de la Conca és un projecte pioner que potencia l'elaboració de vins de qualitat de la DO

Tot i la com­pe­ti­ti­vi­tat del sec­tor, els pro­duc­tors del viver de Bar­berà con­fien en el pro­jecte que es va ini­ciar ara fa dos anys amb l'objec­tiu de dina­mit­zar la pro­ducció de vins a la comarca i d'impul­sar la DO Conca de Bar­berà, que con­si­de­ren «poc cone­guda».

Els pro­ta­go­nis­tes de les empre­ses ins­tal·lades al viver són: Car­les Figue­ras i Roger Gri­mau (Clot de les Eres), Sergi Mon­talà i Jordi Mas­deu (Molí dels Cape­llans); Pep Bru­guera (Mas del Tos­sal-Espurna); Josep M. Guspí (Guspí Celler), i Josep M. Sana­huja i Anton i Jordi Cas­tellà (Gat­zara Vins).

Jordi Miró, de Car­la­nia Celler, ha dei­xat recent­ment aquest espai, per esta­blir-se al seu propi celler, situat també a Bar­berà. Dar­rere hi ha una llarga llista d'interes­sats a ocu­par-ne la plaça vacant. Amb l'ampli­ació del viver pre­vista per a l'any vinent, a més d'incre­men­tar la recepció de raïm, també s'espera aug­men­tar el nom­bre de pla­ces, que pas­sa­ria de sis a una desena.

Segons el règim intern que esta­bleix els drets i deu­res de les per­so­nes que fan ús del viver, l'estada queda deli­mi­tada a un període de cinc anys, tot i que, segons indi­cava Jordi Giné, tècnic del viver, «sem­pre se'ls pot donar un inter­val de temps, per faci­li­tar els tràmits». Pel que fa a l'asses­so­ra­ment, totes les vini­fi­ca­ci­ons estan sota la tutela tècnica d'un enòleg, tret de Bru­guera i Cas­tellà, que no la neces­si­ten perquè també ho són.

Per a les tas­ques que com­porta el procés de vini­fi­cació tenen el suport del jove Gerard Moles que, a més de coor­di­nar, es fa càrrec de les ins­tal·laci­ons.

Mimar el vi i enten­dre's

«Pas­sos sim­ples, vere­mes manu­als, cai­xes peti­tes perquè el raïm arribi ínte­gre i una acu­rada selecció, per­me­ten d'alguna manera, asso­lir una millor qua­li­tat», diu Cas­tellà, repre­sen­tant i, alhora vive­rista. Aquesta és la con­dició indis­pen­sa­ble i la fina­li­tat del pro­jecte. Pel que fa als vins d'autor que s'ela­bo­ren, un d'ells asse­gura: «Són vini­fi­ca­ci­ons de petit volum, vet­lla­des de molt a prop, molt per­so­na­lit­za­des, que els con­fe­rei­xen un valor afe­git». Coin­ci­dei­xen en el fet que el viver «et brinda l'opor­tu­ni­tat d'ini­ciar-te com a empre­ne­dor, amb més faci­li­tat, amb una inversió mínima». Se sen­ten orgu­llo­sos d'estar invo­lu­crats en un pro­jecte inno­va­dor a través del qual desen­vo­lu­pen la seva empresa i ela­bo­ren la seva pròpia línia de vins. El viver els ha obert les por­tes del mer­cat viti­vinícola, en el qual, de mica en mica, inten­ten fer-se un lloc. L'experiència s'ha con­so­li­dat amb la bona entesa que, des del prin­cipi, hi ha hagut entre ells. «És un espai fun­ci­o­nal i molt ben equi­pat», asse­gu­ren.

La tercera fase de millora i ampliació, pendent

La iniciativa, pionera a Catalunya i a l'Estat espanyol va néixer a partir del programa Leader 2007-2008, que va finançar-ne, en part, la posada en marxa, cosa que es va materialitzar en una inversió inicial de 210.000 euros, amb aportacions del PUOSC, el Consell Comarcal i l'Ajuntament, i la col·laboració del Consell Regulador de la DO. El viver de celleristes, va ser impulsat per l'Ajuntament de Barberà de la Conca, la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, la DO Conca de Barberà i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Tot i que la producció és limitada, el consell administratiu té previst ampliar el viver, en futures noves fases, per augmentar la capacitat de producció que ara se situa en prop de les 50.000 ampolles anuals, gairebé el doble des que el viver va obrir les portes al gener del 2007. «El fons Leader van ajudar a finançar la posada en marxa del projecte, i confiem en la pròxima convocatòria per ampliar la tercera fase», que inclouria un laboratori i una sala d'oficines, explica l'alcalde, Ramon Ribas.