Trampolí al mercat vitivinícola
El viver de celleristes de Barberà de la Conca és un projecte pioner que potencia l'elaboració de vins de qualitat de la DO
Tot i la competitivitat del sector, els productors del viver de Barberà confien en el projecte que es va iniciar ara fa dos anys amb l'objectiu de dinamitzar la producció de vins a la comarca i d'impulsar la DO Conca de Barberà, que consideren «poc coneguda».
Els protagonistes de les empreses instal·lades al viver són: Carles Figueras i Roger Grimau (Clot de les Eres), Sergi Montalà i Jordi Masdeu (Molí dels Capellans); Pep Bruguera (Mas del Tossal-Espurna); Josep M. Guspí (Guspí Celler), i Josep M. Sanahuja i Anton i Jordi Castellà (Gatzara Vins).
Jordi Miró, de Carlania Celler, ha deixat recentment aquest espai, per establir-se al seu propi celler, situat també a Barberà. Darrere hi ha una llarga llista d'interessats a ocupar-ne la plaça vacant. Amb l'ampliació del viver prevista per a l'any vinent, a més d'incrementar la recepció de raïm, també s'espera augmentar el nombre de places, que passaria de sis a una desena.
Segons el règim intern que estableix els drets i deures de les persones que fan ús del viver, l'estada queda delimitada a un període de cinc anys, tot i que, segons indicava Jordi Giné, tècnic del viver, «sempre se'ls pot donar un interval de temps, per facilitar els tràmits». Pel que fa a l'assessorament, totes les vinificacions estan sota la tutela tècnica d'un enòleg, tret de Bruguera i Castellà, que no la necessiten perquè també ho són.
Per a les tasques que comporta el procés de vinificació tenen el suport del jove Gerard Moles que, a més de coordinar, es fa càrrec de les instal·lacions.
Mimar el vi i entendre's
«Passos simples, veremes manuals, caixes petites perquè el raïm arribi íntegre i una acurada selecció, permeten d'alguna manera, assolir una millor qualitat», diu Castellà, representant i, alhora viverista. Aquesta és la condició indispensable i la finalitat del projecte. Pel que fa als vins d'autor que s'elaboren, un d'ells assegura: «Són vinificacions de petit volum, vetllades de molt a prop, molt personalitzades, que els confereixen un valor afegit». Coincideixen en el fet que el viver «et brinda l'oportunitat d'iniciar-te com a emprenedor, amb més facilitat, amb una inversió mínima». Se senten orgullosos d'estar involucrats en un projecte innovador a través del qual desenvolupen la seva empresa i elaboren la seva pròpia línia de vins. El viver els ha obert les portes del mercat vitivinícola, en el qual, de mica en mica, intenten fer-se un lloc. L'experiència s'ha consolidat amb la bona entesa que, des del principi, hi ha hagut entre ells. «És un espai funcional i molt ben equipat», asseguren.
La tercera fase de millora i ampliació, pendent
La iniciativa, pionera a Catalunya i a l'Estat espanyol va néixer a partir del programa Leader 2007-2008, que va finançar-ne, en part, la posada en marxa, cosa que es va materialitzar en una inversió inicial de 210.000 euros, amb aportacions del PUOSC, el Consell Comarcal i l'Ajuntament, i la col·laboració del Consell Regulador de la DO. El viver de celleristes, va ser impulsat per l'Ajuntament de Barberà de la Conca, la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, la DO Conca de Barberà i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Tot i que la producció és limitada, el consell administratiu té previst ampliar el viver, en futures noves fases, per augmentar la capacitat de producció que ara se situa en prop de les 50.000 ampolles anuals, gairebé el doble des que el viver va obrir les portes al gener del 2007. «El fons Leader van ajudar a finançar la posada en marxa del projecte, i confiem en la pròxima convocatòria per ampliar la tercera fase», que inclouria un laboratori i una sala d'oficines, explica l'alcalde, Ramon Ribas.