Petites produccions, vins de gran qualitat

El col·lectiu de celleristes tanca la tercera campanya de la verema amb un increment del 20,8% respecte a l'any passat

El viver celle­rista va tan­car la set­mana pas­sada de manera satis­factòria la ter­cera cam­pa­nya de reco­llida de raïm, que s'ha carac­te­rit­zat per un aug­ment del 20,8%. Si l'any pas­sat es van reco­llir un total de 41187 qui­los de raïm –inclo­ent-hi els 5.245 qui­los del viti­cul­tor Jordi Miró–, enguany, sense el vive­rista que ha mar­xat, han estat 43.419 qui­los.

Les tas­ques al viver on la recepció de raïm és limi­tada, s'ha anat fent coor­di­na­da­ment. En les dar­re­res set­ma­nes s'ha entrat el tre­pat, la vari­e­tat més tar­dana. Nor­mal­ment el tre­pat es fa ser­vir per a l'ela­bo­ració de rosats però els celle­ris­tes tre­ba­llen molt la vari­e­tat amb negres. Abans de fina­lit­zar l'any sor­ti­ran els pri­mers cri­an­ces que s'hi vini­fi­quen dins la gamma d'alta qua­li­tat.

Tra­di­ci­o­nal­ment, la Conca ha estat una zona proveïdora de vins base i les pro­duc­ci­ons de raïm en gran pro­por­ci­ons es fan per a l'ela­bo­ració de cava al Penedès. Segons el repre­sen­tant dels vive­ris­tes i secre­tari de la DO Cata­lu­nya, Anton Cas­tellà, la pro­ducció embo­te­lla­dora sota la deno­mi­nació d'ori­gen és rela­ti­va­ment baixa –1.300.000 ampo­lles anu­als–, si es com­para amb la superfície de vinya emi­nent­ment vitícola que té la comarca, de gai­rebé 6.000 hectàrees.

Mèrits i reconeixements

C.G

La setmana passada va tenir lloc a Barcelona el lliurament dels Premis PITA'09 en el que l'Ajuntament de Barberà rebia un dels dos guardons dels Premis a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) –l'altre va ser per a Rovira CB, de Sagàs–, que va rebre en la modalitat de premi a l'agroindústria. El reconeixement a la creació d'un viver d'empreses de cellers especialitzades en l'elaboració de vi de qualitat que atorga el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), amb una dotació de 6.000 euros, té l'objectiu de fomentar les actuacions innovadores en el sector agrorural. L'haver estat seleccionat entre una trentena de candidatures ha encoratjat els impulsors. També els emprenedors del viver, que a títol personal han vist reconeguts els seus vins , com ara, en la passada edició de la Festa de la Verema de l'Espluga.

Tot un referent, un model a seguir

C.g

El nou viver d'empreses és una iniciativa que ha despertat molt d'interès i que ha tingut molt bona acollida de l'administració. En el moment de la seva presentació, el conseller d'agricultura, Joaquim Llena, el va qualificar de projecte «típic» de Leader, la qual cosa resumeix l'esperit d'una metodologia un dels nous objectius de la qual és endegar projectes capaços de dinamitzar l'activitat econòmica dels territoris Leader a través de la cooperació. És en aquesta línia que fa quinze dies, el viver va rebre la visita d'una delegació del sud de Suècia, interessats en la vinificació i implantació d'un projecte similar, que van voler conèixer de prop també el funcionament i gestió del nou viver d'empreses de la Conca a Montblanc. Jordi París, director i gerent de la iniciativa Leader a la comarca, assegura que «aquest primer contacte permetrà establir projectes en comú i intercanvi d'experiències entre grups Leader de la UE», en els quals ja es treballa. Segons explica, «la col·laboració proporciona uns diners extres que permeten avançar en temes de formació». L'experiència des d'Europa de la gestió Leader i, en concret, els projectes impulsats a la Conca, han traspassat fronteres fins al punt que han arribat al continent americà, on han copsat l'interès d'un grup de colombians que també han visitat recentment Barberà.