Petites produccions, vins de gran qualitat
El col·lectiu de celleristes tanca la tercera campanya de la verema amb un increment del 20,8% respecte a l'any passat
El viver cellerista va tancar la setmana passada de manera satisfactòria la tercera campanya de recollida de raïm, que s'ha caracteritzat per un augment del 20,8%. Si l'any passat es van recollir un total de 41187 quilos de raïm –incloent-hi els 5.245 quilos del viticultor Jordi Miró–, enguany, sense el viverista que ha marxat, han estat 43.419 quilos.
Les tasques al viver on la recepció de raïm és limitada, s'ha anat fent coordinadament. En les darreres setmanes s'ha entrat el trepat, la varietat més tardana. Normalment el trepat es fa servir per a l'elaboració de rosats però els celleristes treballen molt la varietat amb negres. Abans de finalitzar l'any sortiran els primers criances que s'hi vinifiquen dins la gamma d'alta qualitat.
Tradicionalment, la Conca ha estat una zona proveïdora de vins base i les produccions de raïm en gran proporcions es fan per a l'elaboració de cava al Penedès. Segons el representant dels viveristes i secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà, la producció embotelladora sota la denominació d'origen és relativament baixa –1.300.000 ampolles anuals–, si es compara amb la superfície de vinya eminentment vitícola que té la comarca, de gairebé 6.000 hectàrees.
Mèrits i reconeixements
C.GLa setmana passada va tenir lloc a Barcelona el lliurament dels Premis PITA'09 en el que l'Ajuntament de Barberà rebia un dels dos guardons dels Premis a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) –l'altre va ser per a Rovira CB, de Sagàs–, que va rebre en la modalitat de premi a l'agroindústria. El reconeixement a la creació d'un viver d'empreses de cellers especialitzades en l'elaboració de vi de qualitat que atorga el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), amb una dotació de 6.000 euros, té l'objectiu de fomentar les actuacions innovadores en el sector agrorural. L'haver estat seleccionat entre una trentena de candidatures ha encoratjat els impulsors. També els emprenedors del viver, que a títol personal han vist reconeguts els seus vins , com ara, en la passada edició de la Festa de la Verema de l'Espluga.
Tot un referent, un model a seguir
C.gEl nou viver d'empreses és una iniciativa que ha despertat molt d'interès i que ha tingut molt bona acollida de l'administració. En el moment de la seva presentació, el conseller d'agricultura, Joaquim Llena, el va qualificar de projecte «típic» de Leader, la qual cosa resumeix l'esperit d'una metodologia un dels nous objectius de la qual és endegar projectes capaços de dinamitzar l'activitat econòmica dels territoris Leader a través de la cooperació. És en aquesta línia que fa quinze dies, el viver va rebre la visita d'una delegació del sud de Suècia, interessats en la vinificació i implantació d'un projecte similar, que van voler conèixer de prop també el funcionament i gestió del nou viver d'empreses de la Conca a Montblanc. Jordi París, director i gerent de la iniciativa Leader a la comarca, assegura que «aquest primer contacte permetrà establir projectes en comú i intercanvi d'experiències entre grups Leader de la UE», en els quals ja es treballa. Segons explica, «la col·laboració proporciona uns diners extres que permeten avançar en temes de formació». L'experiència des d'Europa de la gestió Leader i, en concret, els projectes impulsats a la Conca, han traspassat fronteres fins al punt que han arribat al continent americà, on han copsat l'interès d'un grup de colombians que també han visitat recentment Barberà.