Economia

astronomia

turisme

El turisme astronòmic dóna un impuls a l'economia del Montsec

L'observatori del Montsec ja atreu 33.000 turistes cada any

El sector afirma que el nombre d'allotjaments i restaurants s'ha doblat els darrers anys

Al ritme actual i després d'una molt bona temporada d'estiu, el Parc Astronòmic del Montsec, a Àger (Noguera), tancarà l'any amb uns 33.000 visitants. Aquest volum de turistes no l'havia aconseguit mai cap activitat al Montsec, i per això des del sector turístic n'estan molt satisfets. “L'observatori del Montsec s'ha convertit en el gran dinamitzador cultural, social i econòmic del territori, sense cap mena de dubte”, afirma el president de l'associació d'empresaris del sector Montsec Turístic, Jaume Leon.

El turisme astronòmic ha resultat ser un filó per a un territori, entre la Noguera i el Pallars Jussà, que fins fa pocs anys tenia la seva oferta turística limitada a l'excursionisme i alguns esports d'aventura com ara el parapent i l'escalada. “El canvi ha estat radical, l'astroturisme ens ha portat un altre tipus de client, familiar, que fa pernoctacions al territori i gasta en serveis com ara gastronomia, botigues i turisme cultural”, explica Leon.

L'observatori es va inaugurar el 2010. Des de llavors ha anat creixent de manera progressiva el nombre d'allotjaments per donar suport a una demanda a l'alça. “S'han obert moltíssimes cases rurals, algun hotel ha fet ampliacions i reformes, s'han creat restaurants, allotjaments turístics en cases particulars”, explica Leon, que calcula que la xifra d'allotjaments i serveis s'ha doblat amb relació a fa quatre anys. “És que no té res a veure el que és això ara amb el que era abans de l'observatori.”

El principal visitant del Montsec és ara de Barcelona i la seva regió metropolitana; és un turisme familiar que fa almenys una pernoctació durant la visita. També prové d'altres punts de Catalunya com ara les comarques gironines i les centrals. “Des que es va obrir ja com a autovia tot l'eix, és impressionat la quantitat de gent que ve de Girona, Vic, Olot... Hi ha una població, Manlleu, que em sembla que ja deuen haver vingut tots els habitants”, bromeja Leon.

Des del sector s'han llançat paquets turístics relacionats amb l'astronomia –música de les estrelles, sensacions d'astronomia, visites a l'entorn natural, entre d'altres– amb la col·laboració del Consorci del Montsec.

LA XIFRA

33.000
visitants
hauran passat pel Centre d'Observació de l'Univers d'Àger durant aquest any, segons les previsions.

Tercer Festival d'Astronomia

Avui comença el tercer Festival d'Astronomia del Montsec, que es farà al Centre d'Observació de l'Univers d'Àger fins al 9 d'octubre. Els organitzadors esperen que unes tres mil persones passin pel centre durant els dos caps de setmana de l'esdeveniment. Aquesta xifra doblaria el nombre de visitants de l'any passat.

S'hi han programat 34 activitats, deu més que en l'edició anterior. Algunes són de caràcter científic i d'altres s'adrecen al turisme familiar i els aficionats a l'astronomia. També hi ha ofertes culturals paral·leles com ara el cicle Música sota les estrelles.

La ciutat de Balaguer també participa en el festival. Serà el marc, avui al vespre, de la conferència inaugural: El Sol. La nostra estrella, a càrrec de l'astrònom Teodor Roca. A Lleida, a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, es faran els dies 4 i 5 dues conferències sobre els forats negres i l'energia fosca de l'univers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA